19 Май 2024, 13:01 Днес (0) | Вчера (0)

Седем атентата са били предотвратени във Великобритания за последните 6 месеца

16 Ноември 2015 12:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 ноември 2015, 10:55

Франция трябва да се подготви за нови атентати, които може да бъдат извършени и в други европейски страни, в близките дни и седмици, заяви френският премиер Манюел Валс

Британският премиер Дейвид Камерън заяви днес, че извършените в петък атентати в Париж "са могли да станат" във Великобритания, където седем терористични нападения са били предотвратени през последните шест месеца, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
"Нашите служби за сигурност и разузнаване попречиха на извършването на седем нападения през последните шест месеца", заяви Камерън пред Би Би Си Радио 4, добавяйки по повод на нападенията в Париж: "Това можеше да се случи тук".

Франция трябва да се подготви за нови атентати, които може да бъдат извършени и в други европейски страни, в близките дни и седмици, заяви днес в интервю за радио Ер Те Ел френският премиер Манюел Валс, съобщи Франс прес.
"Ние знаем, че има операции, които се подготвяха и които още се подготвят, не само срещу Франция, но и срещу други европейски страни", посочи премиерът без повече подробности. Валс изтъкна, че френските разузнавателни служби са предотвратили няколко нападения от началото на лятото, предаде Ройтерс.
"Ние дълго ще живеем с тази заплаха", "трябва да се подготвим за това", заяви Валс, според когото атентатите в Париж са били "организирани, обмислени и планирани от територията на Сирия". Той отбеляза, че епицентърът на борбата срещу "Ислямска държава" "не е в Сирия, а предимно в Ирак", предаде ДПА.
Премиерът съобщи също, че над френската полиция е извършила над 150 обиска на домове на предполагаеми ислямисти в цяла Франция след петъчните атентати в Париж. В Лион са били заловени оръжия, включително гранатомет, няколко пистолета, автомат "Калашников" и бронежилетки. Арестувани са петима души, според източник, близък до разследването, предаде Франс прес.
"Ние използваме правните рамки на режима на извънредно положение, за да разпитваме хората, участващи в радикалното ислямистко движение и всички онези, които проповядват ненавист към републиката", заяви Манюел Валс, цитиран от Ройтерс.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив