29 Март 2024, 14:04 Днес (8) | Вчера (11)

Седем грешки, които допускаме при смяна на работата

11 Януари 2018 12:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Албена Алексиева
A+ A-
Последна редакция: 11 януари 2018, 10:28

Смяната на работното място често не е много лесна работа. Ако обаче сте решили твърдо, че ще търсите нови професионални хоризонти, ето седем грешки, които специалистите съветват да избягвате

1. Вземане на необмислено решение

Преди да смените работното си място, оценете обективно защо искате да напуснете. Честните отговори на този въпрос ще разкрият пред вас от какво не сте удовлетворени или дори нещастни. Възможно е това да е колега, шеф или просто трудности в изпълнението на преките задължения. Възможно е да откриете, че самата сфера на дейност не е подходяща за вас и ви носи повече затруднения, отколкото удовлетворение. Понякога работещият слага ред в задълженията си и нещата тръгват в положителна посока, друг път поставя открито картите на масата пред шефа си или заядливия колега и недоразуменията се изглаждат. Има случаи обаче, когато въпреки промяната работата продължава да носи неприятни усещания и нежелание да се продължи напред. При всички положения обаче решението, което се взема, трябва да е аргументирано и с ясното съзнание, че е правилно.

2. Избиране на нова работа само заради заплатата

Без съмнение, при смяна на работното място трябва да се отчита възнаграждението, което е обявено за съответната позиция. Но решението ви не бива да се основава само на финансовия фактор. Представете си, че ви обявят висока начална заплата, която обаче не се индексира в обозримо бъдеще, или пък не ви осигуряват и вие трябва да мислите сами за това, или пък нямате никакъв допълнителен социален пакет, на фона на такъв на други работни места. Преценете дали имате уменията и способностите да вършите работата, която ви предлагат. Понякога може да се случи да ви предложат високоплатена работа, която обаче е в разрез с моралните ви ценности. Ето защо е добре да мислите стратегически и да отчитате всички фактори.

3. Игнориране пазара на труда

Ако сте решили да променяте професионалната сфера, важно е да имате ясна представа какво се случва на пазара на труда в тази област, към която ще се присъединявате – имате ли нужната квалификация, кои са най-добрите компании, съответствате ли на изискванията на работодателите, ще ви хареса ли работното време и останалите условия на труд. Без тези знания и представа може отново да претърпите разочарование.

4. Напускане на работа без да имате планове за нова

Според проучвания, ако сте решили да сменяте работата, много по-лесно ще го направите, ако все още сте на старото работно място, отколкото ако го напуснете. Освен това "дупките" в автобиографията ви почти винаги карат работодателите да се питат струва ли си да ви канят на интервю или пък при други равни условия да предпочетат другият кандидат. Ето защо търсете работа още докато работите.

5. Игнориране на своите делови контакти

Експерти съветват постоянно да обновяване и освежавате деловите си контакти. Даже ако постоянно общувате с хората, работещи в определена сфера, не може да сте наясно какво ви чака в тази област, ако нямате контакти там. Друг съвет по тази точка е да се запознавате с хора, които работят в интересуващата ви област, както и с такива, които работят в компаниите, където бихте желали да работите и вие.

6. Непременно връщане към обучението

В зависимост от това в коя област сте решили да се реализирате, може да ви потрябва допълнително образование. В някои сфери изискванията са доста сериозни, но има и области с не толкова сериозни изисквания. Мнозина смятат, че е невъзможно да сменят кардинално попрището си без да имат допълнително образование, но грешат. Така може да се окаже, че напразно сте си дали парите и времето, за да придобиете нещо, което няма да ви трябва.

7. Непроменяне на резюмето за търсене на работа

Кандидатствате за офис сътрудник, а наблягате на това какъв добър търговец сте? Знаете, че шефът на отдел "Човешки ресурси" е жена, а пишете "Уважаеми господине"? Пускате едно и също резюме до две-три фирми, пропускайки, че вторият абзац започва с обръщение към представител на първата фирма? Няма как да ви поканят на интервю!
Задължително четете резюмето си през призмата на фирмата, към която се стремите, и пращайте такова представяне, чрез което бъдещият работодател да оцени вашите качества, навици и заслуги на старото работно място, но и подчертавайте онези ваши предимства, които ще бъдат важни за новата фирма.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив