17 Май 2024, 06:26 Днес (0) | Вчера (11)

Седем общини и 3 ведомства получиха 6.4 млн. лв. заради бедствията от 2014 г.

01 Юни 2015 14:24 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 юни 2015, 13:22
Булфото

В Министерството на регионалното развитие бяха подписани договори за помощта на обща стойност от 6.4 млн. лв. Тя е за справяне с бедствията от юни миналата година

Седем общини - Копривщица, Шумен, Антон, Созопол, Габрово, Никола Козлево, както и град Добрич получиха помощ по линия на фонд "Солидаронст" за справяне с щетите от бедствията. Средства са отпуснати също на Агенция "Пътна инфраструктура", Министерството на транспорта, Министерството на регионалното развитие и благоустройството – Дирекция "Благоустройство и геозащита".

В Министерството на регионалното развитие бяха подписани договори за помощта на обща стойност 6.4 млн. лв. Тя е за справяне с бедствията от юни миналата година.

Договорите подписа заместник–министърът на регионалното развитие и благоустройството и координатор на помощта от фонд "Солидарност" Деница Николова в присъствието на министър Лиляна Павлова, съобщиха от ведомството.

С финансовата помощ ще бъдат изпълнени проекти за възстановяване на засегната от бедствията републиканска пътна инфраструктура, ще бъдат извършвани укрепителни и отводнителни работи, ще се изградят подпорни стени, обясни Павлова, цитирана от пресцентъра си.

Тя подчерта, че България е подала три заявления за подпомагане към ЕК – едно за справяне с последиците от наводненията от юни 2014 г., с декларирани щети в размер на 311 млн. евро, едно за регионално бедствие за наводненията в Мизия от август 2014 г., с щети за 75.191 млн. евро, както и за бедствията от края на януари и началото на февруари 2015 г., с общи преки щети 243.305 млн. евро.

По първото заявление на България са предоставени 10.5 млн. евро. По второто - страната ни предстои да получи 1.98 млн. евро, а третото е в процес на оценка от ЕК, но се очаква да бъдат отпуснати над 6 млн. евро. С третото заявление България се възползва от възможността да поиска авансово средства.

"Поискахме авансовото финансиране по третата заявка и в това отношение сме новатори, тъй като виждаме колко време отнема процедурата, а целта ни е да получим средства до края на годината и да не се окаже, че реално финансирането по тези бедствия ще дойде чак след една година", подчерта министър Павлова. "Надявам се, че и по отношение одобряването на аванса ще бъдем първи, иновативни и различни, за да може средствата да достигат по-бързо до своите получатели", казва тя.

Помощта, получена от фонд "Солидарност" на ЕС, се разпределя между пострадалите общини и ведомства на базата на приетата с Решение на Министерския съвет методология. 

Предвид факта, че времето от подаването на заявлението до одобряването на средства по нея отнема повече от година, процедурата за кандидатстване от страна на изпълнителните органи и необходимите документи са максимално опростени с оглед на навременното стартиране на възстановяването на засегнатата инфраструктурата, посочват от министерството.

Сред обектите, чието възстановяване ще се финансира, са подпорна стена в Копривщица, пътят  Марника - Зидарово – Вършило и мост над река Факийска в община Созопол, почистване на наноси на речните корита на реките Янтра, Синкевица и Паничарка в Габрово; възстановяване на обекти, пострадали при наводнението в Добрич, възстановяване на пътна инфраструктурата на село Ивански и др.

Проектите трябва да бъдат осъществени за 18 месеца.

Очаква се в най-скоро време да бъдат одобрени проектите и на останалите изпълнителни органи, кандидатствали за средства по първото заявление, допълват от министерството.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив