29 Март 2024, 10:22 Днес (2) | Вчера (11)

Седем тапи ще задръстят София през лятото

21 Март 2014 14:51 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 март 2014, 14:54
Под лиценза на creativecommons

За поредна година София ще се превърне в строителна площадка, а седем тапи ще запушат през следващия месец едни от най-натоварените пътни участъци

До края на март ще стартират ремонтите на булевардите "Цариградско шосе", "Ботевградско шосе", "Никола Мушанов" и "Овча купел", а майстори вече работят на естакадите при Лъвов мост и Семинарията. За реконструкцията на значими улици и булеварди, мостове, подлези и строителството на нови естакади общината е предвидила около 120 млн. лв. Част от парите се осигуряват от заема за 50 млн. евро от Европейската инвестиционна банка.

"Ремонти ще се правят без спиране на движението, за да има минимални затруднения за трафика. Стремим се да има етапи на обектите, за да осигурим и алтернативни трасета", обясни зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, цитиран от "Монитор".

Още от края на февруари започна изграждането на кръговото кръстовище при Лъвов мост, а майсторите са затворили северното платно на бул. "Сливница". Веднага след това ще се оправи и южното, а движението ще се прехвърли по готовото. Самият Лъвов мост ще бъде изцяло затворен в разгара на лятото за 50 дни, когато ще се извърши и ремонтът на историческия мост. Плановете на общината са до края на октомври да е готово цялото кръстовище, а през лятото да предвижда и нов асфалт на бул. "Мария Луиза" от Лъвов мост до Халите.

В момента тапа има и по бул. "България", където се обновява трамвайното трасе.

"Това неизбежно ще доведе до сериозни затруднения за автомобилното движение в района", обясни Христов. Заради изграждането на канализация и електропреносна мрежа лентите за движение също ще се стеснят. Ремонтът там ще продължи около 3 месеца. "През юли трябва да завърши изграждането на кръстовище на две нива при Семинарията", допълни Христов.

До края на месеца ще стартира и ремонтът на бул. "Цариградско шосе" от бул. "Г. М. Димитров" до бул. "Александър Малинов". За да няма пореден кошмар с трафика и да не се изнервят допълнително шофьорите, от общината са планирали да не затварят изцяло булеварда, а движението да става с прехвърляне от една в друга лента.

Първо ще се обнови и надлезът при 4-и километър, а след това и мостът при "Александър Малинов". Стойността на обекта е 10,5 млн. лв., а тапата ще продължи до края на лятото. Нови притеснения за шофьорите обаче ще има и по бул. "Ботевградско шосе". През този месец е плануван и ремонтът в участъка от ул. "Летоструй" до Околовръстния път. Освен нов асфалт, в проекта влиза пълен ремонт на петте моста, а трафикът ще е затруднен до края на юли.

До седмици ще започнат и ремонтите на бул. "Никола Мушанов" между бул. "Възкресение" и ул. "Житница" и на бул. "Овча купел" в участъка от ул. "Житница" до бул. "Цар Борис III". Работите, които ще продължат до юни, включват подмяна на пътната настилка, замяна на паветата с асфалт, ремонт на отводняването, изграждане на нови тротоари и бордюри, подмяна на уличното осветление и изграждане на джобове за контейнери за смет.

В списъка за лятото е ремонтът на бул. "Сливница" - между булевардите "Константин Величков" и "Петър Дертлиев". С парите ще се обнови и надлезът при "Захарна фабрика", който не е виждал майстори повече от 40 години. Ремонтът ще струва 6 млн. лв. и ще продължи от юли до август. По същото време ще започне и преасфалтирането на улица "Г. С. Раковски" - между бул. "Княз Дондуков" до ул. "Козлодуй", обобщава Дарик.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив