25 Април 2024, 02:08 Днес (0) | Вчера (12)

Седемте смъртни гряха и държавите-грешници

16 Юли 2013 15:17 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 16 юли 2013, 15:46

Православната църква за разлика от Католическата извежда като самостоятелна и осма поредна категория – суетата

Според християнската етика, експлоатирана от Римокатолическата църква, сред човеците са разпространени седем смъртни гряха - похотливост, чревоугодничество, скъперничество, леност, гняв, завистничество, горделивост.

Православната църква ги признава, но в разлика от Католическата извежда като самостоятелна и осма поредна категория – суетата. Защо точно те – смята се, че тези грехове пораждат други след себе си.

Дали от скука или в името на точните науки учени от цял свят са провели масово изследване с цел да оценят склонността към грях на населението, пише списание "Форбс". 

След анализиране на данните са определени страните „лидери в греховността” за всеки един от традиционните седем смъртни гряха.

17651
Под лиценза на creativecommons

Родината на фастфуда – САЩ напълно оправдано се оказва страната на чревоугодието, та нали плюскането отвъд океана се е превърнало в своеобразен култ – спомнете си само колко състезания по надяждане с бургери и хот-дог се организират ежегодно. И макар САЩ да изпуснаха лидерското място по затлъстялост, 34 процента от населението е с наднормено тегло.

17650
Под лиценза на creativecommons

Похотта, или казано по-научному – индекс на сексуалната разюзданост. Най-похотливата страна се оказва Финландия – родината на сауната. Следват я Нова Зеландия, Балтийските републики и Великобритания.

17652
Под лиценза на creativecommons

Леноста, но да звучи по-научно – индекс на работоспособността. Та при пресмятане на средния брой часове, прекарани на работното място от един средностатистически активен жител, до посочване на определена държава не се е стигнало. Ясно е обаче, че най-ленивите хора живеят в Европа, а най-работните в Азия.

17654
Под лиценза на creativecommons

Гневът – един от най-страшните грехове, тъй като се смята за прародител на убийството. Затова изобщо не е странно, че за най-гневна страна е обявена ЮАР, където статистиката засича по 50 убийства дневно.

17649
Под лиценза на creativecommons

Горделивостта не трябва да се бърка с гордостта. Богословието смята, че човек, заслепен от горделивост се хвали с качествата си пред Създателя, забравяйки от кого ги е и получил.

Учените обаче и тук са подходили нетрадиционно, приравнявайки този грях като с националния патриотизъм. Въпреки облъчването от Холивуд, САЩ не са лидери. На първа позиция се нарежда Австралия, следвана от Канада и Финландия.

2e94e3b0-d52c-ee9e-d9e0-1dc1abb4bde1

Най-трудно е било на учените да определят най-завистливата страна. Критерият за подредбата е държавата с най-задълбочено социално неравенство. Това разсъждение не е лишено напълно от логика – където социалното неравенство е най-високо, там бедните завиждат най-много на богатите. Та оказва се, че тази страна е Германия. Следвана от Австрия и Швеция.

17648
Под лиценза на creativecommons

Алчността или користолюбието е неумерена склонност към получаването на материални блага. Според проучването най-алчната страна е Русия. 

Очевидно България не е била обект на това проучване. Иначе щеше да грабне приза в поне няколко категории...

"Седем смъртни гряха" - Опити за класификация на особено пагубните за човешката душа човешки страсти, направена първоначално за нуждите на монашеството. 

Основава се на изброените от Христос пороци, които "излизат от сърцето" (Мат. 12:45, 15:19; Марк. 7:21) и на греховете, изброени от ап. Павел в Посланието към Римляните (1:29-31). В аскетическата литература на Изтока и Запада са навлезли различни класификации на греховете (чрез писанията на Стефан Тиваидски, Авва Амон, авва Макарий, св. Григорий Ниски, св. Иоан Касиан Римлянин, св. Нил Синайски, св. Иоан Лествичник и др.). 

Към "смъртните грехове" най-често се причисляват гордостта, сребролюбието, блудството, завистта, чревоугодието, леността и гневът. 

Впоследствие папа Григорий Велики превърнал учението за "седемте смъртни гряха" в част от католическата догматиката, а при средновековната схоластика на тази тема било отделяно значително внимание.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив