20 Април 2024, 10:04 Днес (0) | Вчера (10)

Седмица, след като поряза Италия, Moody's понижи и рейтинга на водещи застрахователи

18 Юли 2012 13:26 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 18 юли 2012, 13:38

Пострадалите от оценката на агенцията са Generali, Unipol и Allianz Spa

 

Седмица, след като понижи оценката на Италия, международната агенция Moody's свали снощи рейтинга на три от водещите местни застрахователни компании, мотивирайки решението си с финансовите проблеми на Рим. Пострадалите от оценката на агенцията са Generali, Unipol и Allianz Spa. Освен рейтинга и прогнозата е понижена на „негативна”.

Най-силно пострада Generali, чито рейтинг е понижен с три степени до Ваа1. Паралелно с това е понижена оценката и на френското и германското подразделение на застрахователя.

„Понижаванеот на рейтинга на Generali е продиктувано от големия обем италиански суверенен дълг в портфейла на компанията, както и бизнес профила на дружеството”, посочват от международната агенция. Компанията държи италиански държавни облигации за 46 млрд. евро.

Оценката на Allianz е понижена с две степени до А3, а на Unipol – до Ваа2. Допълнително Moody's предупреждава, че тя може да бъде свалена допълнително заради рисковете, които крие готвеното придобиване на Fondaria, което може допълнително да отслаби застрахователя.

При последващо понижение на суверенния дълг на Италия, оценките на застрахователите ще пострадат допълбнително, предупреждават от  Moody's.

Ден по-рано Moody`s понижи кредитния рейтинг на 13 италиански банки, сред които гигантите Unicredit и Intesa San Paolo.

Рейтингът на банките е понижен от А3 до Baa2. От Moody`s мотивират решението си с "отслабването на кредитния профил на италианското правителство". "Наред с увеличаването на риска на държавните облигации и понижаването на суверенния рейтинг на Италия до Ваа2, е налице и увеличаване на риска италианското правителство да се окаже неспособно да осъществи финансова подкрепа на банките в страната в условията на финансов колапс", се казва в официалното изявление на Moody`s.

Миналата седмица агенцията понижи рейтинга на италианското правителство с две степени - от А3 до Baa2, което според кредитната агенция няма как да не рефлектира и върху кредитния рейтинг на водещите банки в страната.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив