20 Април 2024, 09:22 Днес (0) | Вчера (10)

Сезонът на любовта, пътешествията и застраховките

22 Април 2013 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 април 2013, 23:48
Под лиценза на creativecommons

За няколко лева повече – спокойна почивка

Пролетта нахлу в ежедневието ни и събуди желание да се отърсим от зимната скованост и да се отправим на път. Великденските празници са първата прекрасна възможност за това.
За да се насладим наистина пълноценно на избраната почивка, екскурзия, гостуване или просто разходка, е добре да планираме внимателно всички детайли.

Един от тях е застраховката.

За радост, наслоените от времето на соц-а разсъждения, че държавата ще помогне или че „на мен няма да ми се случи“, все повече остават в миналото. През последните 20-тина години българските туристи се научиха, че полицата спестява доста главоболия и немалко средства, които застрахованият или близките му ще трябва да отделят, ако настъпи заболяване, инцидент или нещастие.

Две полици са особено актуални сега, в сезона на пътешествията. За онези, които ще пътуват зад граница, е подходяща застраховката  „Помощ при пътуване с осигурен асистънс“. За туристите в България е продуктът „Туристическа застраховка“. Когато пътуваме с туроператор, обикновено медицинската застраховка е включена в комплексната услуга. Това важи както за почивките в чужбина, така и у нас.  Когато обаче организираме пътуването си самостоятелно, трябва да се погрижим сами.

Специалистите съветват категорично всички, които пътуват в чужбина, да имат застраховка „Помощ при пътуване“. Първо, защото лечението в чужбина е много по-скъпо, отколкото у нас; второ, защото застраховката покрива множество разходи – не само медицински, но и престой в хотел, загуба на багаж, анулиране на полет по разписание, Гражданска отговорност, правни разноски и много други.
Все повече компании предлагат на клиентите и посредниците възможност за „собствен почерк“ при комбиниране на рискове и застрахователни суми. Така полицата става уникална за всеки застрахован. Застрахователно дружество „Виктория“ е една от компаниите, които предлага тази опция. Дружеството покрива основни разходи при спешна медицинска помощ, амбулаторно и стационарно лечение до избрания лимит, стоматологична помощ, репатриране на болния или на тленни останки, като заедно с това предлага и допълнителни покрития на взискателните клиенти. Сред по-важните допълнителни рискове са: разходи за посещение при хоспитализиран в чужбина; самолетен билет и разходи за хотел; връщане на застрахован в България, ако почине негов роднина; посещение на лекар при лежащо болен по желание на болния; настаняване в болница в самостоятелна стая; дневни пари за болничен престой.

Застраховката „Помощ при пътуване“ е една от най-евтините на нашия пазар.

За да онагледим твърдението си, ще дадем няколко примера за застраховка „Помощ при пътуване в чужбина с осигурен асистанс“.
Ако полицата е индивидуална, за 18 дни, при застрахователна сума 10 000 евро и включени допълнителни рискове посещение на лекар при лежащо болен    , настаняване в самостоятелна болнична стая и дневни пари за болничен престой,  застрахователната премия е 21,54 лева или 1,20 лв. на ден престой. Без допълнителните рискове премията е 14,36 лв. или 0,80 лв. за ден престой.
По допълнителните покрития при смърт от злополука на застрахования, наследниците получават 5 000 лева. При злополука или акутно заболяване пък се изплащат дневни пари за болничен престой по 15 лева на ден.
За една полица със застрахователна сума 30 000 евро премията е 43,10 лева с модул Подобрена медицинска грижа и 28,72 лв. за основното покритие.
 
Специалистите съветват внимателно да определим лимита на отговорност, който би бил достатъчен, съобразно стандарта на държавата, в която отиваме.
Обичайно при дестинация Република Турция застраховките се сключват за по-ниски застрахователни суми от типа на 2000, 4000 или 5000 евро. За една полица със застрахователна сума 5000 евро премията е 18,85 лева с допълнително покритие и 12,57 лв. за основното покритие.

По отношение на застрахователните суми, препоръчителната сума за целия Европейски континент (а не само ЕС) по този вид застраховка е 30 000 евро.  

„У нас битува съзнанието, че медицинските разходи при пътуване до съседни държави са по-ниски, защото можем лесно да се приберем в България. Практиката показва, че разходите за лечение и репатриране са съизмерими с тези на по-далечни дестинации. Нека това, че пътувате с автобус или автомобил не ви лъже – в случай на инцидент или заболяване репатрирането става със самолет, допълнителна седалка и евентуално, ако се наложи, кислородна маска и придружаващо медицинско лице“, коментира Ирина Пейчева, директор
дирекция  „Злополука, заболяване, туристически застраховки и асистанс” в ЗАД „Виктория“. Като дългогодишен експерт, тя съветва да предвидим, че цените на медицинските услуги в курортните зони са по-високи навсякъде по света. Отделно, имаме и медицински транспорт, ако сме на планина и се наложи евакуация от мястото на инцидента. „Лично аз препоръчвам при ограничен бюджет за пътуването, да се пести от екстри, но основното покритие да е с максимално висока застрахователна сума“, посочи Пейчева.
В допълнение, „Виктория“ не изисква представяне на здравна декларация от клиента независимо от възрастта.
Пътуващи, които са забравили да се застраховат, могат да го направят до 10 минути преди пресичането на границата.

„Туристическата застраховка“ е предназначена за България. Защитава при излет, екскурзия, тимбилдинг, пътешествие, както и при всякаква организирана и самостоятелна форма на отдих. Основно се застраховат лица от 7 до 65 години, а над тази възраст се прилагат различни утежнения. Някои компании не застраховат по-възрастни хора.
Основното покритие по полицата е  за 2000 лв, 5000 лв или 10 000 лв. и включва медицински разходи, разходи за издирване, спасяване и транспортиране на застрахования, както и разходи за спешно стоматологично лечение. Допълнително могат да бъдат избрани най-различни комбинации от покрития по вкуса на застрахования, сред които и практикуване на зимни спортове или участие в организирани спортни състезания за любители.
Ето един пример и за цената на този продукт: ако „Туристическа застраховка за България“ бъде сключена като групова полица, например за 10 лица, за срок от 7 дни при застрахователна сума от 2 000 лв., застрахователната премия излиза 51 лв., тоест на човек се падат по по-малко от 0,73 лв. на ден. Ако в групата има чужденци, застраховката може да се допълни с покритие – 24-часов асистанс, като премията по него за 3 лица е 30,60 лв. или по 4,37 лв. на ден.
Договорите могат да бъдат сключени директно и по интернет.

Почивните дни наближават. Независимо дали ще бъдем в чужбина, или у нас, е добре да сме застраховани, за да се отдадем изцяло на мечтаната почивка. За останалото ще помисли застрахователят.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив