13 Май 2024, 08:06 Днес (0) | Вчера (0)

Сеизмолози предупреждават Япония заради рестартирането на ядрени централи

27 Юни 2012 16:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 27 юни 2012, 16:54

Двата реактора се пускат като тежко отстъпление от правилата за безопасност, алармират експертите

Двама видни сеизмолога заявиха, че Япония пренебрегва уроците по безопасност, научени по време на кризата във Фукушима миналата година. Те предупредиха страната заради рестартирането на два ядрени реактора, планирано за следващия месец. Япония одобри рестартирането на два реактора в завода на Kansai Electric Power Ohi, северозападно от Токио, въпреки масовите протести. Те ще бъдат първите, върнати в експлоатация, след като всички реактори бяха спрени след мощното земетресение и последвалото го цунами през март миналата година, припомня GreenTech.bg. Бедствието предизвика най-тежката ядрена криза след Чернобил. 
Сеизмичното моделиране, направено от ядрения регулатор на Япония, не е извършено правилно, защото не са взети предвид предвид активни разломни линии в близост до завода в Охи, заяви Кацухико Ишибаши, сеизмолог в университета Кобе. „Стрес-тестовете и нови насоки за безопасност за рестартиране на атомните електроцентрали дават възможност за злополуки в заводите“, коментира Ишибаши. Според него, вместо да се изготвят нови, по-строги стандарти за безопасност, двата реактора се пускат като тежко отстъпление от правилата за безопасност.
Експертите, които съветват ядрената индустрия в Япония, са подценили сеизмичната заплаха, смята Мицухиза Уатанабе, професор по тектонска геоморфология в Токийския университет. „Експертизата и независимостта на експертите, които съветват Агенцията по безопасност на ядрената промишленост в Япония, са доста съмнителни“, твърди Уатанабе. 
Макар да е невъзможно да се предскаже кога ще има земетресения, Ишибаши посочва, че земетресението с магнитуд 9 миналата година прави по-вероятни следващи „опустошителни земетресения“.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив