20 Април 2024, 16:18 Днес (0) | Вчера (10)

Село Богдан е откъснато от света заради наводненията 2

02 Септември 2022 14:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 септември 2022, 14:29
БНТ

Тежка е ситуацията и в други карловски села

Карловското село Богдан е откъснато от света заради тежките наводнения и проливните дъждове, започнали тази сутрин. По непотвърдена информация наводненията са взели първа жертва - възрастна жена е починала след придошла втора приливна вълна, спуснала се от планините и околността, предаде БНТ. Към 13:50 ч. директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов и от Министерството на отбраната не потвърждават официално за жертви. Двата моста на селото са недостъпни - единият е под вода, другият е напълно отнесен от придошлите вълни. Продължава да вали много силен дъжд. Тежка е ситуацията и в други карловски села. По нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова два екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община заминават към Богдан, за да окажат помощ. Екипите са оборудвани и разполагат с две лодки и техника. Това съобщи директорът на дирекция "Аварийна помощ и превенция" Красимир Димитров.

Поне 40 къщи са наводнени в село Каравелово, съобщи за БТА кметът на населеното място Славка Червенкова. "Положението е много зле. Мостовете над река Татлъ дере, които са при Културния дом и ракиджийницата, преливат. Имам бедстващи хора, евакуирани в момента, заяви още кметът. Те ще бъдат настанени временно в кметството." По думите ѝ се очакват големи свлачища в планината над селото. Червенкова заяви, че изчаква техника, която да започне да вади падналите дървета в коритото на реката. По-рано днес беше обявено частично бедствено положение в община Карлово.

Десетки екипи на полицията и пожарната от Пловдивска област са на помощ на бедстващото население от наводнените карловски села". Това каза, цитиран от Дарик, главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН), който е на място в едно от най-пострадалите села-Каравелово. По думите му на практика цялата полиция и пожарна от областта, както и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, работят по десетки сигнали. "Има застрашени хора, но за момента не са с пряка опасност за живота. Дали сме указания да се качат нависоко и да изчакат силите от съседни области - лодки, спасители, алпинисти, които пътуват към мястото, включително и от Столична община", каза още Николов. Междувременно от общината заявиха, че два аварийни екипа тръгват към село Богдан по нареждане на кмета Йорданка Фандъкова. Екипите са оборудвани и разполагат с две лодки и техника.

Селата Слатина и Столетово също са под вода. Има много материални щети.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив