05 Май 2024, 06:57 Днес (1) | Вчера (0)

Сенатът на САЩ отхвърли предложени ограничения за купуването на огнестрелно оръжие

04 Декември 2015 11:42 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 декември 2015, 09:52

Малко по-късно вчера републиканците, след петгодишни неуспешни опити, успяха да прокарат законопроект, отменящ ключови положения от знаковата реформа на Обама на здравеопазването

Двете страни в поляризирания Сенат на САЩ отхвърлиха вчера предложения на политическите си противници, целящи да направят по-трудно за заподозрени терористи да купуват огнестрелни оръжия.
Двата символични вота показаха, че междупартийното разделение по въпроса между републикнаци и демократи се запазва въпреки вълната от масови убийства в САЩ и нарастващото внимание съм потенциалната заплаха от терористични групировки като Ислямска държава, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Поименното гласуване се състоя ден след стрелбата в Сан Бернардино, Калифорния, която отне живота на 14 души.
С 54 срещу 45 гласа сенаторите отхвърлиха предложението на Даян Файнстийн от Демократическата партия, което би позволило на правителството да забрани продажби на огнестрелно оръжие на лица, за които подозира, че са терористи. Макар че сенатор Файнстийн го бе внесла още в началото на годината, то привлече внимание след атентатите миналия месец в Париж.

Минути преди това Сенатът отхвърли план на републиканеца Джон Корнин, което би позволило на правителството да забавя продажбите на огнестрелно оръжие на заподозрени терористи до 72 часа, като през този период на изчакване сделката може да бъде спряна окончателно, ако федералните агенти успеят да убедят съдия да го направи.

Сенаторите подкрепиха с 55 срещу 44 гласа предложението, но бяха необходими 60 гласа, за да бъде прието. И в двата случая сенаторите гласуваха според партийна принадлежност. Дори и да бяха приети, предложенията бяха обречени, понеже бяха поправки към законопроект против реформата на Обама на здравеопазването, за който е сигурно, че президентът ще наложи вето.

Демократите заявиха, че предложението на Корнин е трик, понеже щяло да бъде много лесно за един адвокат дауреди достатъчно отлагания, които да продължат 72 часа, така че продажбата да се осъществи. Републиканците от своя страна заявиха, че правителственият списък на заподозрени терористи влючва лица, които са попаднали там погрешка и не бива да бъде използван за лишаване на хората от правото им да притежават огнестрелно оръжие.

Малко по-късно вчера републиканците, след петгодишни неуспешни опити, успяха да прокарат законопроект, отменящ ключови положения от знаковата реформа на Обама на здравеопазването, станала известна като Обамакеър. Контролираният от републиканците Сенат прие текста с 52 срещу 47 гласа благодарение на специални бюджетни процедурни правила, позволяващи това да стане с просто мнозинство, вместо с 60-те гласа, необходими за повечето законопроекти в Сената. Все пак жестът бе чисто символичен, понеже Обама вече предупреди, че ще наложи вето на въпросния законопроект.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив