29 Септември 2024, 02:17 Днес (0) | Вчера (0)

Сергей Станишев: България има интерес от разполагане на американски сили и съоръжения на българска територия

14 Октомври 2005 13:43 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Министър-председателят отговори на актуален въпрос във времето за парламентарен контрол

България има принципен интерес от разполагането на американски сили и съоръжения на българска територия и този интерес е бил заявен още на началните политически консултации със САЩ през декември 2003 г., в съответствие с декларацията на Народното събрание. Това припомни министър-председателят Сергей Станишев в парламента в отговор на актуален въпрос, зададен от народния представител Минчо Христов. Страната ни е декларирала и готовност да бъдат предоставени подходящи възможности и условия за тяхното ефективно функциониране, допълни премиерът.
Сергей Станишев информира народните представители, че последният кръг от преговорите, проведен на 6 и 7 октомври т.г. с екип от Държавния департамент и Департамента по отбраната на САЩ, е базиран на одобрени от Министерския съвет параметри на преговорните позиции. По време на разговорите са били обсъдени основно правно-техническите аспекти на статута на американските въоръжени сили на българска територия. Двете преговарящи страни са оценили високо постигнатия напредък, включително в областта на данъчното облагане, митническата обработка, режима на влизане и излизане от страната и наказателната юрисдикция. И двете страни са отчели необходимостта по редица въпроси да се осъществи допълнителна междуведомствена координация за формулиране на общ юридически точен език, който да отчита максимално интересите и законодателните практики на двете страни.
От трибуната на Народното събрание премиерът подчерта, че по време на разговорите не е бил обсъждан краен срок за приключване на преговорите а стремежът е бил да бъдат постигнати договорености, които да отразяват интересите и на двете страни, както и да се постави стабилна основа за дълготрайно взаимноизгодно сътрудничество. Следващите разговори най-вероятно ще се проведат през ноември, информира депутатите министър-председателят.
Разполагането на американски сили и съоръжения на българска територия и съвместното използване на обекти е в интерес на България, както във външнополитически, така и във вътрешен план, изтъкна още Сергей Станишев. Според него то ще допринесе за сигурността на страната и на региона и ще утвърди и разшири позициите на България като надежден и близък партньор на САЩ в борбата срещу тероризма.
Подобна стъпка, допълни той, ще бъде адекватна и на новите реалности в международната среда за сигурност и нарастващата роля на Черноморско-Кавказкия регион от гледна точка на новите асиметрични заплахи за сигурността, каквато е  тероризмът. В този смисъл географското разположение на страната ни, наличната инфраструктура, както и активната роля на България в борбата срещу тероризма до момента представляват изключително добри предпоставки за засилване на практическото сътрудничество със САЩ чрез разполагане на сили и съоръжения на българска територия.
Това разполагане ще подпомогне модернизацията на българските въоръжени сили, заяви още премиерът. Възможността за съвместна работа, съвместни тренировки и учения, допълни той, ще способстват в най-голяма степен за постигането на пълна оперативна съвместимост, а като резултат от това ще увеличат способностите за действие в рамките на НАТО и възможностите за противодействие на рисковете и заплахите, пред които е изправена нашата страна.
Този акт, завърши министър-председателят, следва да се разглежда, както като отделна и конкретна област на по-засилено двустранно сътрудничество, така и в контекста на едно по-широко и по-всеобхватно сътрудничество между България и САЩ. За българската страна, завърши премиерът, подобно сътрудничество е стратегическо и очакванията ни са то да се осъществи чрез постигане на договорености в една по-широка политическа рамка, която да включва и други конкретни области на сътрудничество, като например сферата на отбраната, военната индустрия и регионалното сътрудничество.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив