03 Май 2024, 11:41 Днес (0) | Вчера (13)

Сергей Станишев: Българските институции са в състояние да изпълнят препоръките на ЕК и да подготвят страната за членство в ЕС от 1 януари 2007 г.

04 Ноември 2005 12:24 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Премиерът бе изслушан в парламента за мониторинговия доклад на Европейската комисия за България, оповестен на 25 октомври

В своето изложение в парламента министър-председателят Сергей Станишев сподели загрижеността на депутатите по отношение на Доклада и ги увери, че отчита цялата сложност и отговорност на задачите, които Народното събрание и правителството трябва да решават заедно.
Премиерът подчерта отново, че разликата между Мониторингов доклад и Доклад за напредъка на Европейската комисия е принципна и голяма, защото акцентът вече се поставя върху реалното прилагане на поетите през последните пет години ангажименти в процеса на преговори. За първи път в Мониторинговия доклад има качествено нова перспектива, в която страната ни се разглежда, като безспорен бъдещ член на Европейския съюз. Това до голяма степен предопределя и по-критичното му звучене в сравнение с досегашните Редовни доклади като проблемните области са в голяма степен очаквани и не са изненада за нас, допълни той.
Министър-председателят заяви, че правителството предприема стъпки към преодоляването на посочените слабости, още преди официалното оповестяване на Доклада и припомни, че Министерският съвет е одобрил списъци с конкретни срокове и мерки, които да позволят до пролетта на 2006 г. България да изпълни изискванията и да убеди европейските институции и държавите-членки, че страната ни е способна да поеме от 1 януари 2007 г. задълженията на пълноправен член на Европейския съюз.
Той подчерта, че България напълно споделя загрижеността на европейските институции по отношение на корупцията и организираната престъпност, които са в основата на най-сериозните критики в Мониторинговия доклад. Свидетелство за това са вече предприетите и предвидени до края на 2005 г. мерки за засилване на противодействието на тези явления.
Според министър-председателя създаването на Министерството на държавната администрация е доказателство, че реформата в този сектор е основен приоритет на правителството. Публична администрация ще се модернизира, ще бъде по-ефективна, прозрачна и в услуга на гражданите, увери той.
Премиерът Сергей Станишев очерта и бъдещите стъпки в процеса на европейска интеграция. Той уточни, че през април-май 2006 г. ЕК ще изготви следващия Мониторингов доклад, който може да препоръча на Съвета на ЕС да отложи приемането ни в Евросъюза, ако са налице условията за това, определени в Договора за присъединяване.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив