19 Април 2024, 17:49 Днес (10) | Вчера (11)

Сибанк съди държавата за 40 милиона лева

15 Юни 2002 в-к "Банкер" по статията работи:
A+ A-

СИБАНК влезе в съдебна схватка с българската държава за 40 млн. лв. - вземане, което тя наследи от фалиралата Стопанска банка, купувайки активите й през юни 2000 година.

В началото на този месец банката е внесла 1.6 млн. лв. съдебна такса (4% от претендираната сума), за да може съдът да разгледа иска й срещу Министерството на финансите. Става дума за средства, които СИБАНК смята, че държавата й дължи по проекта за изграждането на рудодобивния комбинат "Кривой рог", който се намира на територията на днешна Украйна.

Историята на това предприятие започва да се пише преди 14 години. Оттогава датира и проблемът с участието на държавата ни в този комбинат. Той тровеше и българо-руските отношения, тъй като страната ни логично го повдигаше при всички преговори по руския дълг. От спогодбата за уреждането му, която бе подписана на 5 юни при посещението премиера Симеон Сакскобургготски в Москва, става ясно, че българското и руското правителство са постигнали съгласие за "Кривой рог". В документа пише, че "упълномощените от страните банки (СИБАНК и Внешэкономбанк) ще сторнират сумите по сметките при тях, открити в изпълнение на спогодбата от 21 юли 1988 година.

Точно в документа от 1988 г. е записано, че управляваната по онова време от БКП България ще участва с 24.6 млн. г. марки в изграждането на рудодобивния комбинат "Кривой рог". Според заместник финансовия министър Красимир Катев, правителството ни ще насочи претенциите си за тези милиони към Украйна, на чиято територия се намира въпросният комбинат. Някои юристи смятат, че ако правителството ни предприеме подобни действия, то косвено ще потвърди и съществуването на дълга си към СИБАНК, който с лихвите, натрупани от 1989 г. до фалита на Стопанска банка през 1997 г., е достигнал 40 млн. лева. А тези пари са от голямо значение за наследничката на активите й СИБАНК, която пък има да връща на Министерството на финансите други 37 млн. лева.

Въпросният дълг отново е наследен от Стопанска банка. Тя дължеше 116 млн. г. марки на италианската Агенция за застраховане на експортните кредити "САЧЕ" и при покупката на активите на фалиралата институция, СИБАНК пое ангажимента да изплати по италианското направление 37 млн. лева. Казвам "направление", тъй като в края на 1999 г. българското правителство пое ангажимент да издължи парите на "САЧЕ" по схемата "дълг срещу собственост", като наследи вземането й към Стопанска банка. При сключването на сделката за фалиралата институция обаче съдия Камелия Ефремова постанови, че държавата може да има претенции към купувача СИБАНК за въпросните 37 млн. лв., едва след като се издължи на "САЧЕ" по договорената схема или ако поеме ангажимент да плаща на италианците с пари.

Интересното е, че до момента сделки по договорената със "САЧЕ" схема "дълг срещу собственост" не са сключвани, въпреки че имаше предложения за такива - например при приватизацията на "Пампорово". Освен това в края на 2001 г. сегашното правителство удължи с една година срока, през който тази схема ще може да се прилага. Излиза, че до края на 2002 г. Министерството на финансите няма намерение да си търси парите от СИБАНК. А дотогава нищо чудно тя да го осъди на първа инстанция за 40-те милиона лева по проекта "Кривой рог" и да му предложи вместо да плаща тези пари, да опрости на банката дълга от 37 млн. лева. Както казва народът: "Пито, платено".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив