28 Март 2024, 20:47 Днес (11) | Вчера (12)

Сивата икономика у нас изсветляла

30 Юни 2016 16:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 юни 2016, 15:44

АИКБ проведе международна кръгла маса „Икономика на светло“

Борбата със сивата икономика дава своя резултат и само за тази година приходите в бюджета са се повишили с един милирд и четиристотин милиона лева повече в сравнение с миналата година. Това отбеляза премиерът Бойко Борисов по време на  международна кръгла маса "Икономика на светло", която се състоя днес в София. Организатор на събитието бе  Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).
Премиерът подчерта особеното си задоволство, че тези добри резултати са постигнати на фона на световна икономическа криза и отбеляза, че генерираните бюджетни приходи са позволили да се направят инвестиции за подобрение на инфраструктурата.

Министърът на финансите Владислав Горанов представи предприеманите мерки в борбата с неформалната икономика от страна на Министерство на финансите през изминалата година. Горанов отбеляза важността на създаването на по-конкурентна среда и подобряването на качеството на правене на бизнес като основни фактори в борбата с неформалната икономика.

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова очерта разискваните проблеми в светлината на легализирането на пазара на труда. Тя изреди постигнатите успехи на министерството по отношение на спада на безработицата и ръста на заетостта, както и в реформата на трудовата експертиза. Министър Русинова заключи, че вижда бъдещата устойчивост на постигнатите успехи в светлината на партньорство, диалог и конкретни предложения в сферата на законодателството, за да се прекратят напълно сивите трудови практики.

Главният прокурор Сотир Цацаров представи мерките, предприемани от страна на Прокуратурата за ограничаване и превенция на неформалната икономика. Той подчерта, че в последно време се наблюдава добро взаимодействие на институциите, свързани с борбата със сивата икономика.

Проф. д-р Стефан Петранов представи новата стойност за 2015 г. на показателя за измерване на светлата икономика в България – Композитен индекс "Икономика на светло". Той обяви, че през 2015 година стойността на Композитния индекс "Икономика на светло" е най-висока до момента от началото на изчисляването му – 69.14. Тази висока стойност на светлата част от икономиката отразява не само обективни положителни явления и процеси, които се отчитат от статистическия подиндекс, но и положителна промяна в оценките на бизнеса и работниците и служителите за динамиката и дела на неформалната икономика, което се отчита от социологическия подиндекс на Композитния индекс.

Председателят на АИКБ Васил Велев отбеляза, че тази вечер предстои връчването на ежегодните награди "Икономика на светло" на АИКБ за 2015 г.


Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив