30 Септември 2024, 12:26 Днес (1) | Вчера (1)

Симеон Сакскобургготски: В продължение на четири години ние стабилизирахме макро икономиката - сега приоритет са хората

26 Април 2005 11:17 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Премиерът даде интервю за авторитетната телевизия Euronews, в деня на подписването на Договора за присъединяване към Европейския съюз

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски даде интервю за авторитетната телевизия Euronews, в деня на подписването на Договора за присъединяване към Европейския съюз.
В него той изтъкна, че предпазната клауза може да е начин да бъдем подтикнати да действаме със съзнанието, че съществува вариантът влизането ни в ЕС да се забави. Ние във всички случаи възнамеряваме да продължим да работим активно до януари 2007 г. и, разбира се, след това, уточни премиерът Симеон Сакскобургготски.
На въпрос дали мерките, предприети от сегашното правителство за изпълнение на изискванията на ЕС, няма да имат висока политическа цена, тъй като БСП е с изгледи да спечели изборите на 25 юни, Симеон Сакскобургготски отговори, че днес това би могло да изглежда като жертва и да не се разбере веднага, но с времето за всички става ясно, че членството е главната цел. Представените в парламента партии имат консенсус за присъединяването, каза още той в интервюто си за Euronews. Според него членството в ЕС трябва да се приеме не само от положителната му страна, но и с отговорностите, които носи.
А що се отнася до мерките - ако в продължение на четири години ние стабилизирахме макро икономиката - сега приоритет са хората: образованието, здравеопазването и редица важни мерки за гражданите, допълни премиерът Симеон Сакскобургготски.
Като убеден европеец, аз считам, че трябва да се направи възможното, за да бъде приета Европейската конституция от всички, заяви министър-председателят. Той подкрепи членството на Турция в Европейския съюз, тъй като в продължение на 50 години страната е схващана като европейска държава, като много важен член на НАТО.
По въпроса за участието на България в Ирак, премиерът изтъкна, че за момента има съгласие да се остане до края на годината, а решението ще бъде съобразено с коалицията, със становището на Обединените нации и с българското обществено мнение.
На въпрос за въведената от американския министър на отбраната Доналд Ръмсфелд терминология "стара" и "нова" Европа, Симеон Сакскобургготски отговори, че има една Европа, а дали България ще влезе в ЕС, ще зависи от усилията, които полага не само това правителство, но и следващото. Убеден съм, че то ще има същата цел, добави българският министър-председател в интервюто си за телевизия Euronews.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив