18 Април 2024, 04:30 Днес (0) | Вчера (11)

Симеон поема пряк контрол върху Здравната каса

12 Септември 2003 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Премиерът праща съветника си Тодор Диманов в НЗОК вместо кандидата на Лидия Шулева

Правителството назначи юриста Тодоро Диманов, член на политическия кабинет на премиера Симеон Сакскобургготски, като представител на държавата в събранието на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Предложението е направено лично от министър-председателя на правителственото заседание вчера, съобщиха от пресдирекцията на "Дондуков" 1.

Така доверените лица на Симеон в касата стават двама. Другият е главният секретар на МС Севдалин Мавров, който е и председател на Контролния съвет на НЗОК.

Вчера като представител на държавата в Здравната каса бе назначен и зам.-министърът на здравеопазването д-р Петко Салчев.

Двамата с Диманов сменят Славчо Богоев и Христина Христова, които станаха министри.

Според предварителното предложение на вицепремиера Лидия Шулева освен Салчев в НЗОК трябваше да бъде назначена и зам.-социалният министър Иванка Христова. Но вместо нея Симеон сам е предложил съветника си Диманов.

"Министър-председателят, който е сериозно загрижен за здравеопазването, иска да има пряк поглед върху работата на касата. Още през февруари по негово поръчение бях подготвил обобщен доклад за развитието на НЗОК в периода 2003-2005 г. и оттогава присъствам на заседанията на управителния съвет (УС)", обясни пред "Монитор" Тодор Диманов. Той допълни, че по препоръка на шефа на УС Кирил Ананиев и на Севдалин Мавров вчера просто е било официализирано участието му в работата на НЗОК.

Още след рокадите в правителството през юли "Монитор" съобщи, че през членовете на политическия си кабинет Симеон планира да поеме пряк контрол върху ключови за управлението на страната сфери, сред които икономиката и здравеопазването.

Диманов работи като юридически съветник на премиера от началото на годината. През 2001 г. той бе шеф на предизборния щаб на НДСВ в Сливен, а след това стана и координатор на жълтата партия в региона.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив