29 Март 2024, 14:28 Днес (9) | Вчера (11)

Синдикат и седем НПО-та подкрепят промените, засягащи автошколите

13 Октомври 2020 12:41 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 октомври 2020, 12:44

Според авторите на писмото предложените промени ще изсветлят реалния оборот на автошколите и ще повишат събираемостта на данъците

Осем организации изпратиха отворено писмо до премиера, транспортния министър, председателя на транспортната комисия в Народното събрание и две агенции с искане да бъдат приети предложените промени, засягащи автошколите и обучението на бъдещите шофьори. "Категорично подкрепяме нововъведеното изискване за трудови договори между преподавателите и учебния център. Това ще доведе до повече сигурност за работещия и ще ограничи и премахне практиката за "съвместяване на професии" и съществуваща практика лица, които работят на друга основна работа след работно време или в почивните си дни да се занимават с преподавателска дейност като инструктори и да водят практическото обучение на бъдещи шофьори", се казва в отвореното писмо. Организациите подкрепят и предложената промяна, която въвежда изискването автомобилите да бъдат собственост на школата или да са на лизинг към нея. Според тях тази мярка ще доведе до изсветляване на бизнеса и направените вложения в него, ще доведе до по-голяма яснота при ценообразуването, до спазването и контрола върху изискванията за техническата база.
Подкрепа се изразява и за процесите по дигитализация, създаване на електронни досиета и намаляване на хартиения документооборот в рамките на обучителния процес, както  и за въвеждането на електронен отчет за обучението и курсистите.
Организациите адмирират и изискванията за провеждане на обучението в кабинети с необходимите теоретични и технически помагала и изискванията на обучителите да работят с тях.
Според авторите на писмото предложените промени ще изсветлят бизнес процесите, ще извадят на светло реалния оборот на автошколите и ще повишат събираемостта на данъците.
Писмото е подписано от представителите на: КНСБ, Съюза на международните превозвачи, Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България, Федерацията по мотоциклетизъм, Сдружение "Автоексперти за пътна безопасност", Сдружение на софийските мотористи,  Асоциация на пътните помощи и Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив