20 Април 2024, 01:06 Днес (0) | Вчера (10)

Синдикат - с предложения по изплащането на пенсиите от допълнителното осигуряване

18 Януари 2018 14:18 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 януари 2018, 14:18

От КТ "Подкрепа" подкрепят предложения концептуален модел, но имат допълнителни искания

КТ "Подкрепа"  изрази принципна подкрепа по проекта на концептуален модел, касаещ фазата на изплащане на допълнителното задължително пенсионно осигуряване. В нарочно писмо до социалния министър от синдиката посочват, че този модел ще усъвършенства възможността за избор между изплащане на пожизнена пенсия, срочна пенсия или еднократно или разсрочено изплащане на цялата натрупана сума по индивидуалната партида.
Синдикалистите предлагат изплащането на добавка към пенсията по ДЗПО да се извършва само при навършване на изискуемата възраст по чл. 68, ал. 1 от КСО без изискването за осигурителен стаж.
Сред останалите предложения е и това при изплащане на добавка към пенсията осигурените лица да имат реален избор от възможните три варианта, посочени в концептуалния модел, а не размерът на натрупаните средства по партидата императивно да ги класифицира в един от предложените варианти, където частичен избор имат само осигурените лица, на които изчислената добавка би била между 20 и 50 % от минималната пенсия.
От "Подкрепа" посочват още, че трябва да се регламентира дали след пенсиониране на лицата, родени след 1959 година, които са избрали пенсионен продукт "Еднократна сума платима на пенсионера наведнъж или разсрочено" или на пожизнена наследяема пенсия ще подлежат на осигуряване за втора пенсия, ако да – къде ще постъпва вноската и кога и как впоследствие ще се преизчислява нейният размер. Предложението на синдикалните експерти  е осигурителните вноски на работещите пенсионери да се насочват към Държавното обществено осигуряване с предвидения механизъм за увеличение на пенсията от него.
От "Подкрепа" посочват още, че изрично трява да се регламентира, че ПОД няма да събират допълнителни такси или комисионни, необходими с оглед извършване на ежемесечното плащане на добавка към пенсията, които иначе биха генерирали допълнителни разходи за осигурените лица.
Информацията, която се предоставя ежегодно на осигурените лица, пък трябва да се извършва по начин, който им позволява да разберат параметрите на индивидуалната партида, като трябва да бъдат включени: брутната обща стойност на внесените и натрупани от осигуреното лице вноски /начална реална стойност на портфейл/; събраните и удържани такси за сметка на осигуреното лице през отчетния период и с натрупване; нетната стойност с натрупване на средствата по индивидуалната партида на осигуреното лице към датата на уведомлението /крайна нетна стойност на портфейл/.
Инвестиционните такси, събирани като твърд процент от нетните активи от стойността на фонда, да бъдат приведени в зависимост от резултатите на финансовото управление на средствата, искат от синдиката. Оттам напомнят отново, че трябва да отпаднат месечните такси, които се събират от пенсионноосигурителните дружества за всяка осигурителна вноска, тъй като срещу превода на тези вноски не стои предоставяне на никаква конкретна услуга от страна на ПОД.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив