06 Октомври 2024, 18:26 Днес (0) | Вчера (0)

Синдикати в Гърция обявиха 24-часова стачка в подкрепа на протестиращите учители

14 Май 2013 11:07 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 14 май 2013, 11:19
Под лиценза на creativecommons

За днес са планирани протестен митинг и демонстрация в гръцката столица. Протести ще има и в други градове на Гърция. Заедно със синдиката на работещите в частния сектор ГСЕЕ държавните служители ще участват в четиричасови протестни действия и в четвъртък

Синдикатът на държавните служители в Гърция АДЕДИ обяви днес 24-часова стачка в подкрепа на учителите, протестиращи срещу обявената от правителството гражданска мобилизация, предаде радио Атина, цитирано от БТА.

Върховният административен съд в Гърция отхвърли искането на синдиката за временно неприлагане на мобилизацията. За днес са планирани протестен митинг и демонстрация в гръцката столица. Протести ще има и в други градове на Гърция. Заедно със синдиката на работещите в частния сектор ГСЕЕ държавните служители ще участват в четиричасови протестни действия и в четвъртък.

Гръцкото правителство обяви гражданска мобилизация за учителите от средното образование от сряда. От вчера се раздават известията за мобилизацията, които трябва да получат 85 хиляди учители. Мярката влиза в сила два дни преди планирани стачни действия в сектора.

Началото на стачката съвпада с началото на кандидатстудентската кампания, но все още учителските организации не са взели окончателно решение за участие в протеста.

За трети път тази година правителството на премиера Андонис Самарас използва обявяването на гражданска мобилизация.

Правителственият говорителя Симос Кедикоглу заяви, че решението е взето, за да се изпълни "моралното задължение" на управляващите да подсигурят кандидатстудентската кампания, която се провежда от 17 до 31 май.

Синдикатът на учителите ОЛМЕ, който иска от 17 май да започнат щафетни стачки, се обърна към съда и поиска отмяна на правителственото решение. Опозиционните партии Коалиция на радикалната левица (СИРИЗА) и Гръцката комунистическа партия (ККЕ) осъждат действията на правителството.

Повод за протестните действия на учителските синдикати стана искане за увеличаване на учебните часова с два седмично и изпращане на четири хиляди от тях в отдалечени части на Гърция за запълване на свободни работни места.

Законът за гражданска мобилизация е предвиден да се прилага във време на войни, природни бедствия или в интерес на общественото здраве. Отказът да се изпълни заповедта за връщане на работа води до арест и затвор между три и пет години. В последните години законът се прилага в случаи, свързани със стачки по повод рестриктивните мерки, наложени в замяна на международни заеми.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив