04 Май 2024, 13:00 Днес (0) | Вчера (0)

Синдикати и правителство си стиснаха ръцете за пенсионната реформа

20 Май 2015 12:03 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 май 2015, 12:05
Под лиценза на creativecommons

Нямаме претенции, че пенсионната реформа започва и свършва с нас. Много преди нас са работили по нея, но проблемите са замитани и отлагани във времето. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг след заседанието на Кабинета

"Имаше компромиси между синдикатите и работодателите. Всички се опитахме да си свършим работата и да направим компромиси там, където няма да има тежък финансов ефект", заяви още Борисов. Той изрази надежда пенсионната реформа да бъде подкрепена изцяло.

Заедно с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и министъра на финансите Владислав Горанов, Борисов участва на среща със синдикати и работодатели, на която бяха обсъдени промените в пенсионната реформа.

Калфин посочи, че промените включват увеличаване на осигурителните вноски от 2017 г. с 1%, като парите ще отиват във фонд "Пенсии" на НОИ, възрастта за пенсия при 1-ва и 2-ра категория спира на 55 или 60 години. При закриване или съкращаване в мина миньорите могат да се пенсионират и по-рано, но след навършване на 55 години не могат да бъдат назначавани отново.

Калфин добави, че по пакета от промени в Кодекса за социално осигуряване, който ще бъде внесен в НС, има компромисно решение. "Всички промени са направени, търсейки максималните баланси. Можем да влезем в НС с максимално съгласие между партньорите", увери Калфин.

С пакета се предлага плавно нарастване на възрастта в третата масова категория до достигане на 65 години за мъжете и жените. В сектора "Сигурност" ще бъде въведена минимална възраст за пенсиониране 52 години и 10 месеца, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той допълни, че предстои диференциация на минималната възраст в сектора, в зависимост от длъжностите.

Минималната възраст за работниците в сектора ще расте плавно до 55 години.

Синдикати, работодатели и правителство са се споразумели възрастта за пенсиониране на категорийните работници да расте до 55 години за първата категория и 60 години - за втората.

"Можеше да събираме повече пари в системата, ако бяха направени стъпки за увеличение на вноските. Постигнахме съгласие следващите 10-12 години да достигнем около 40% минимално увеличение на пенсиите", каза Димитров. Бъдещите пенсии ще са по-високи заради промяна във формулата за изчисляване. Ще се даде по-голяма тежест на всяка година стаж.

Пакетът от промени в пенсионната система, който ще влезе в сила от следващата година, трябва да бъде приет от кабинета и да бъде внесен за одобрение в Народното събрание. На заседанието на кабинета бяха поканени лидерите на бизнес и синдикалните организации. До последния момент правителство, синдикати и бизнес уточняваха параметрите на промени в пенсионната система. Среща при премиера Бойко Борисов на лидерско ниво бе свикана два часа преди началото на заседанието, съобщи БНР.

Прехвърлянето на средствата от частните фондове към държавния и обратно ще се изчисти в детайли в сряда. От пакета промени в пенсионната система отсъстват реформата при отпускането на инвалидните пенсии. Промените, свързани с намаляването на таксите от частните фондове и допълнителни гаранции, че средствата в тях ще се управляват по-прозрачно, също ще бъдат приети на по-късен етап.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив