20 Април 2024, 08:03 Днес (0) | Вчера (10)

Синдикати и работодатели приемат увеличението на минималната заплата

31 Март 2015 10:32 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 март 2015, 10:18
Под лиценза на creativecommons

Синдикати и работодатели се обединиха в полза на увеличението на минималната работна заплата, но при ясни критерии

След като от Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ обявиха, че ще искат от правителството до края на мандата си да вдига стойността на МРЗ всяка година с по 50 лева, днес в ефира на Нова телевизия заместник-председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и шефът на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ Кирил Домусчиев обсъдиха темата.

Разумно е минималната работна заплата да е в коридор между прага на бедност и средния жизнен стандарт, смята Манолов. За синдикалиста, е редно да се изработи фиксиран механизъм, който да пресмята тези неща. Докато не постигнем кохезията на цени, доходи, начин на живот, ще има проблеми, категорочен е Манолов.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците също не са против увеличение на МРЗ. "Нямаме притеснения, едва ли имаме работници, които са на  минимална заплата", обяви шефът на КРИБ Кирил Домусчиев. За него увеличението може да е форма за борба със сивата икономика.

От КРИБ са категорично против увеличаването да става без ясен механизъм.

Домусчиев разкри, че организацията му води разговори с финансовия министър Владислав Горанов по повод желанието на КРИБ минималната заплата да бъде отвързана от фиска. Имаме принципни съгласия, че това ще се случи, доволен е Домусчиев.

Запитан дали фирмите на КРИБ имат връзки с КТБ, той бе категоричен, че фалиралата банка никога не ги е спасявала финансово от затруднени ситуации. "В последните години не сме били кредитирани от КТБ. Имаме в наше дружество около 12% финансиране от КТБ за десет години", споменаването ни е манипулация, обяви Домусчиев.

Относно пенсионната реформа, за която от КТ "Подкрепа" се бяха оплакали, че в създадения от МТСП експертен орган по казуса, нищо експертно не се е случило. "Не се чу нищо и за това какво ще стане с втория осигурителен стълб", възмути се Манолов.

"Много е важно да се запушат всички пробойни в пенсионната система. Да се подобри контролът в ТЕЛК, има много инвалидни пенсии, много болнични, които товарят и бизнеса, и социалната и здравна системи", заяви шефът на КРИБ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив