25 Април 2024, 12:28 Днес (6) | Вчера (12)

Синдикати искат спешна среща за доходите

31 Юли 2012 16:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 31 юли 2012, 17:24

КНСБ предлага още компенсаторни мерки към най-бедните, тоест увеличение на гарантирания минимален доход със същите проценти като ръста при енергията

 

КТ "Подкрепа" изразява своето безпокойство от ескалацията на цените на ел.енергия, природния газ, водата и горивата и настоява за увеличение между 10 и 15 процента на пенсиите и заплатите в бюджетната сфера още от октомври тази година.

Това се посочва в обръщение на синдиката до вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, цитирано от БТА. От 1 януари 2013 г. синдикатите искат още едно увеличение на бюджетните заплати и пенсиите с по 10 на сто.

В продължение на половин година, сигнализирахме до всички институции, че икономическата и социална обстановка в страната, се усложнява. Дори поискахме оставката на целия екип на ДКЕВР, заявяват от КТ Подкрепа.

За четвърто тримесечие 2011 г., спадът на БВП е 2,81 на сто спрямо предходното тримесечие, за първото тримесечие на 2012 г., спадът на БВП е 1,66 на сто спрямо предходното тримесечие, а предварителните данни за второ тримесечие също сочат спад от 0,8% на БВП, аргументират исканията си синдикалистите. Те посочват, че най-сериозният проблем за БВП, освен инвестициите, е катастрофалният спад на потреблението, което говори, че възможностите на бизнеса и на населението са изчерпани.

Нивото на лошите кредити надминава 24 на сто, което също говори за големи затруднения на бизнеса и населението.

КНСБ поиска през юни от догодина минималната заплата в България да бъде увеличена от 290 на 330 лв. Сега "Подкрепа" предлага същото увеличение, но от септември, заяви вчера Мика Зайкова, експерт в синдиката, пред журналисти. От синдиката подкрепят КНСБ и за добавката към доходите на пенсионерите, получаващи пенсия до 400 лв., заради поскъпването на тока.

КНСБ предлага още компенсаторни мерки към най-бедните, тоест увеличение на гарантирания минимален доход със същите проценти като ръста при енергията.

През септември на миналата година минималната работна заплата беше 240 лева. Ако сега стане 330, това ще е един ръст от близо 40%, заяви по този повод Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България в интервю за Фокус.

"При условие че икономиката е пораснала с 1% в най-добрия случай. Даже все по-често се чуват прогнози, че ще отбележи нулев ръст тази година. Откъде ще се вземат тези пари? Крайно време е да се разбере, че не може с решение на тристранния съвет да се увеличават заплатите. Те се увеличават, когато има икономически условия за това", коментира той.

По думите на Велев, ръстът на заплатите през последните три години на кризата е от порядъка на 10% годишно, което води до допълнително намаляване на заетостта. Икономиката изгуби над 400 хиляди работни места за тези години и това продължава, каза той.

Още от този месец държавните служители ще почувстват ръст в доходите си, средно с около 20 процента благодарение на новия модел и система за заплащане в държавната администрация. Това каза пред bTV вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Всички излишъци и по-големи приходи в бюджета през тази и следващата година ще отидат в увеличение на доходите, но и за по-голямо национално съфинансиране на европейските проекти, подчерта Дянков.

Ако се види ножицата между българските и гръцките средни пенсии, гръцките ще са паднали до средата на следващата година с 40 процента, а нашите ще са се вдигнали номинално с около 15 процента, а реално с 4-5 процента за средната пенсия”, похвали се вицепремиерът. Той очерта два варианта за увеличение на пенсиите. Най-вероятно малките пенсии ще се увеличат отново с по-голям процент, отколкото най-големите пенсии. При всеки един от сценариите увеличението на пенсиите ще компенсира натрупаната през последните три години инфлация от около 8 процента.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив