15 Октомври 2024, 07:37 Днес (0) | Вчера (3)

Синдикатите в петролния сектор в Норвегия започнаха днес стачка

18 Юни 2004 09:37 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Синдикатите в петролния сектор в Норвегия започнаха днес стачка с искане за подобряване на условията за пенсионно застраховане, съобщи Bloomberg.

Над 200 служители от норвежката нефтогазова компания Statoil, както и от ASA, ConocoPhillips и Exxon Mobil са напуснали работните си места. Причината за драстичната мярка е невъзможността на работодателите да се договорят с двата професионални съюза по въпросите на пенсионното осигуряване.
Преговорите се водят от половин година.
Норвегия добива около 3 млн. барела суров петрол на денонощие и е третата по обеми експортиран петрол в света.
Стачката ще затрудни работата в находища, осигуряващи добива на около 455 хиляди барела на денонощие.
Стачката идва в изключително неподходящо време и ще намали предлагането на горивото на международните пазари, два дни, след като атентат прекъсна доставките от Ирак.
Индикативният сорт Brent със срок на доставка през август поскъпна с $1.30 в хода на сесията и на обяд достигна $38.46.
Ръстът на световните цени на петрола започна още в сряда, след като в резултат на диверсия беше прекратено подаването на петрол от Ирак. Представители на иракската нефтена промишленост не могат да посочат дата, когато експортът ще може да се възобнови.
Новината за прекратяването на доставките на петрол от страна на Ирак, както през северните, така и през южните терминали разтревожиха пазара.
Източник от нефтения сектор в Багдад е заявил за Агенция "Ройтерс", че срокът, в който ще могат да се отстранят щетите от атентата все още не е известен.
До днес Ирак експортираше на пазарите около 1.6 милиона барела в денонощие.
Президентът на ОПЕК Пурномо Юсгианторо заяви, че картелът ще се обърне към страни-износителки с молба да увеличат експортните обеми.
Пазарът се опасява, че на фона на политическата несигурност в Ирак, политическата криза във Венецуела, както и стачката в Нигерия може да доведе до нови рекордни стойности на цената на петрола.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7881
GBP 2.4796 2.4887 2.3365
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив