01 Май 2024, 22:16 Днес (0) | Вчера (13)

Синдикатите искат еднаква възраст за ранното пенсиониране

30 Октомври 2013 11:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 30 октомври 2013, 11:22
Под лиценза на creativecommons

С привилегии за ранно пенсиониране се ползват две категории труд. Към тях спадат миньори, металурзи, военни, полицаи и други

КНСБ иска да се въведе еднаква минимална пенсионна възраст за всички категории труд с ранно пенсиониране. Синдикатът настоява и за преразглеждане на професиите, които ползват тези преференции.

 

Предложението направи Ася Гонева от КНСБ на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се обсъжда Бюджет 2014.

"Трябва да се сложи край в специални закони да се третират пенсионни въпроси", заяви тя.

С привилегии за ранно пенсиониране се ползват две категории труд. Към тях спадат миньори, металурзи, военни, полицаи и други.

По думите на Гонева лицата, които се пенсионират по-рано, получават много по-висока пенсия от всички останали и то много по-дълго време, имат и редица привилегии.

Правителство, бизнес и синдикати влязоха  в спор по Бюджет 2014. Според работодателите бюджетът е труден, но изпълним. Те са недоволни от повишението на минималната заплата. Синдикатите пък недоволстват от слабите мерки за събираемостта на приходите и искат финансова помощ за някои държавни фирми.

Всеки лев в чужд джоб за работодателите е лична обида, така президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев отвърна на позицията на бизнеса по отношение на минималната работна заплата. По думите му трябва да има механизъм за определянето й, за да може всеки министър да знае какво го очаква.

"Държавната администрация е раздута, но преди да се премине към численото й намаляване, трябва да се знае каква администрация искаме", каза още Тренчев.

Той се обърна към вицепремиера Зинаида Златанова с думите "имате колега с цяло министерство, за което всички задават въпроси какво прави" (за инвестиционото проектиране - б.р.).

"Прекратяваме практиката всяка година да добавяме ограничен ресурс на всички ведомства, без това да е обвързано с измерването на постигнатите резултати", обяви пък финансовият министър Петър Чобанов, който представи проектобюджета.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив