13 Май 2024, 23:17 Днес (12) | Вчера (0)

Синдикатите отново се обявиха срещу готвените промени в закона за МВР

13 Януари 2016 10:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 януари 2016, 09:34
Булфото

От Синдикалния алианс Сигурност в МВР коментираха в писмо до министерството промените, които се предвиждат в Закона за МВР

Общото становище е, че предложеният проект не е мотивиран в частта, която се отнася за рязкото намаляване на месечните възнаграждения, отпуски, извънреден труд и обезщетения на служителите в МВР.

Този проект е индикация, че държавата цели пряко да намали възнагражденията на служителите в МВР с до 40%. Факти в тази посока са, че няма предвиден механизъм за включване на премахнатите допълнителни възнаграждения към основното възнаграждение, както и че липсва изрично указание, че месечното възнаграждение на държавните служители по чл. 142, ал. 1, т. 1 и 3 няма да бъде намалено.

Според синдикатите орязванията не са никаква реформа, защото не въвеждат елемент за повишаване на ефективността на МВР.

Синдикатите се опасяват, че така предложените "реформи" на социалния пакет ще доведат до демотивация на служителите в МВР, нова вълна от напускания, рязко влошаване на ситуацията в сектор "Сигурност" и ще превърне професиите в МВР в непривлекателни за работа, посочва БГНЕС.

Синдикатите са на мнение, че предложеният проект е поредна стъпка на държавата към превръщането на сигурността от задължение на държавата в услуга за гражданите, а "услугите се ползват само от тези, които плащат”.

Това, според тях е удобно на богатите индустриалци и партийци, но не е ясно доколко ще бъде достъпно за обикновените граждани.

По тази причина те виждат в отказа на държавата да инвестира в служителите от сектор "Сигурност” отказ от задължения, които са вменени от конституцията. Според тях това е "пореден експеримент, който цели да провери прага на търпимост на служителите в МВР и на обществото на фона на усложняваща се международна ситуация”.

Синдикатите смятат, че "успешното приключване" на тази реформа ще доведе до това професията полицай и пожарникар да паднат в дъното на професиите в страната по всички показатели. Това е и причината те категорично да отхвърлят така предложените промени като цяло.

"Въпреки поредния опит да бъдем стъпкани и унизени, сме посочили и подкрепили онези предложения, които съчетават разум, възможност за реализация и за финансова обезпеченост и най-вече полза за гражданите”, се посочва още в декларацията.

Припомняме Ви, че в края на миналата година Законът за МВР предизвика остра реакция в редиците на служителите. Стигна се и до протести. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив