20 Април 2024, 05:45 Днес (0) | Вчера (10)

Синдикатите предупреждават, че се готвят 10-процентни съкращения в спешната помощ

21 Август 2013 14:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 21 август 2013, 15:06
Булфото

Информацията за готвените съкращения идва на фона на изказване на министър Таня Андреева от днес, която се ангажира първите видими промени в здравеопазването да се случат тъкмо в спешната помощ

Конфедерацията на независимите синдикати в България алармира, че Министерството на здравеопазването очаква структурите, финасирани от него, до утре да представят план за 10-процентно съкращение на персонала.

От писмо, подписано от главния секретар на министерството Теодора Андреева, което синдикатът разпространи, се вижда, че съкращения предстоят в центровете за спешна помощ, районните здравни инспекции, психиатриите, кръвните центрове, центровете по наркомании, по заразни болести, в агенциите по лекарствата, по трансплантациите и други.

Информацията за готвените съкращения идва на фона на изказване на министър Таня Андреева от днес, която се ангажира първите видими промени в здравеопазването да се случат тъкмо в спешната помощ. В интервю за Нова телевизия тя обясни, че вече се работи за промяна в работата на спешните центрове и това ще се усети още догодина. Промяната "не е само въпрос на ресурс, а въпрос на организация", обясни Андреева.

В официално съобщение до медиите по този повод от министерството обясниха, че евентуалните съкращения няма да засегнат заетите с лечебна дейност, а само общата администрация. Поставените кратки срокове за отговор са във връзка с поетите от Министерския съвет ангажименти за съкращения в административния апарат до края на август, уточняват оттам.

Работна група във ведомството ще обобщи данните за незаетите щатни бройки и така ще предложи на правителството оптимизация на общия брой заети в здравеопазването. По информация в министерството в структурите има над 700 свободни щата. Разпратеното от главния секретар писмо не е разбрано правилно от социалните партньори, се посочва в съобщението.

Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ настоява писмото да бъде незабавно оттеглено, а в противен случай ще иска оставката на Теодора Андреева.

Синдикатът напомня, че държавният бюджет за 2013 г. беше актуализиран миналата седмица и средствата за министерството бяха увеличени. Въпросът за намаляването на блоя на работещите не е бил обсъждан и в Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество. Синдкатът завява своето притеснение, че намаляването на екипите на спешната помощ и на броя на работещите в другите лечебни и здравни заведения ще влоши качеството на медицинската помощ в държавата.

 



Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив