24 Април 2024, 16:08 Днес (10) | Вчера (6)

Синдикатите ще се включат в националния протест на работодателите утре

28 Юли 2015 11:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 юли 2015, 10:59

Револвиращ заем може да се поеме разликата между скъпия ток и пазарните нива, смятат от КНСБ и Подкрепа

Ръководствата на двете национално представителни организации на работниците и служителите – КНСБ и КТ "Подкрепа", излязоха с обща декларация, в която обявиха, че ще подкерпят националния протест на работодателите заради повишаване ценовата добавка "Задължение към обществото” от 1 август 2015 г.
"Българската енергийна система от години е в задълбочаваща се криза, която днес вече е неуправляема и заплашва всички с катастрофа и разпад на системата. Станахме свидетели на редица политически решения, които досега задълбочаваха проблемите, въпреки заявяваните очаквания, че те ще бъдат решени", се казва в съвместния документ.

Решенията за промяната на Закона за енергетиката и други решения на Регулатора не са адекватни на обществените потребности. В настоящото си състояние предприятията нямат резерви, за да поемат поредна доза дефицити. Поставят се под заплаха широк спектър консуматори на ел. енергия от индустрията и услугите, като най-засегнати ще са секторите на металургия, химия, машиностроене. В същото време други решения за въвеждане на 5% вноска за производителите на ел. енергия на практика ще доведе до фалит на част от тях, категорични са синдикалистите.

Според тях, основните проблеми произтичат от поети задължения за изкупуване на скъпа електрическа енергия от ВЕИ централи и от така наречените Американски централи; от липсващата политика на адекватни доходи и адекватни цени, които пораждадат отрицателни икономически ефекти и ни отдалечават от средно европейския стандарт.

Тези проблеми няма да се решат с ограничаване на социални придобивки или нова вълна от съкращения в енергетиката и индустрията.

"Считаме, че чрез създаване на специализиран механизъм и револвиращ заем може да се поеме разликата между скъпия ток и пазарните нива без това да води до влошаване на условията за производство както на индустрията, така и на енергийните предприятия. Такъв подход, включващ и допълнителен източници (като въглеродни емисии, зелени сертификати, дивиденти от държавни енергийни дружества, част от таксите за пренос на газ и др.) на финансиране в енергийната система ще осигури възможност енергийните услуги в България да останат на приемливи цени в дългосрочен хоризонт", предлагат синдикатите.

Те призовават отрасловите и браншовите структури да координират своите действия със своите браншови партньори от работодателските организации и да решат как най-подходящо да се включат в протеста.


 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив