21 Май 2024, 12:12 Днес (4) | Вчера (11)

Синята зона в София оцеля

24 Октомври 2013 16:38 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 24 октомври 2013, 16:03
Булфото

Областният управител ще атакува наредбата във ВАС

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) ще продължи да заскобява и репатрира неправилно паркираните автомобили, а винетен стикер за паркиране ще се издава само по постоянен адрес.

В четвъртък Наредбата за организация на движението на територията на Столичната община, която регламентира правилата за паркиране в центъра на София, оцеля. Тя бе върната за ново разглеждане от областния управител Росен Малинов, който смята, че документът е дискриминационен и противоречи на Закона за движение по пътищата.

Според Малинов издаването на винетни стикери само по постоянен адрес ощетява гражданите, които живеят по настоящ адрес в центъра на София. Той твърди, че ЦГМ няма право да слага скоби и да вдига колите на нарушителите, тъй като не е административен орган, а търговско дружество.

На гласуването 33 общински съветници подкрепиха наредбата, а за отмяната й се обявиха 11. Нито един от членовете на градския парламент не се въздържа. Преди гласуването Ангел Джамбазки от ВМРО се изказа от името на гражданите от Софийския обществен съвет и призова колегите си да отменят наредбата и да изработят нов и по-справедлив регламент за паркиране с участието на гражданското общество.

Председателят на СОС Елен Герджиков пък повтори тезата на мнозинството, че издаването на винетки по настоящ адрес би обезсмислило зоните за платено паркиране, тъй като те ще станат пренаселени. След гласуването Панайот Бончев от БСП възмутено заяви, че общината постоянно изготвя нови разпоредби, които трябва да бъдат променяни след месец-два и само се пръскат пари на вятъра.

След няколко дни отново ще има обжалване в съда и целият процес ще започне отначало, изтъкна той. Областният управител вече няколкократно заяви, че ако общинарите прегласуват наредбата в сегашния й вид, ще я атакува във Върховния административен съд. Нейният вносител Радослав Тошев пък отказа всякакъв коментар. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8036
GBP 2.4796 2.4887 2.2825
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив