24 Април 2024, 10:27 Днес (4) | Вчера (6)

Системният оператор ограничи производството на ток от всички централи

04 Април 2013 11:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 април 2013, 11:48
Под лиценза на creativecommons

Днес от 10:00 ч. до 18:00 ч. днес ще бъдат изключени всички вятърни и фотоволтаични централи на териториите на областите София, Перник, Кюстендил и Монтана по искане на Електроенергийния системен оператор заради получилия се дисбаланс между производство и потребление

Във връзка с невъзможността за поддържане на баланса между производство и потребление в електроенергийната система от 3 април Електроенергийният системен оператор (ЕСО) налага ограничаване на производството на електрическа енергия на всички производители в страната. Това гласи кратко съобщение на страницата на оператора. В него се уточнява, че ограничението се налага върху фотоволтаичните централи, вятърните централи, АЕЦ, топлофикационни и заводски централи с комбиниран цикъл на производство. 

За периода от 10:00 ч. до 18:00 ч. днес ще бъдат изключени всички вятърни и фотоволтаични централи на териториите на областите София, Перник, Кюстендил и Монтана. Изключването е по искане на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) заради получилия се дисбаланс между производство и потребление, съобщиха от пресцентъра на "ЧЕЗ Разпределение България", цитирани от агенция "Фокус".

"ЧЕЗ Разпределение България" АД остава в готовност за изключване и на други ВЕИ централи/производители през следващите дни, посочват оттам.

От компанията допълват, че според изискванията на Наредба РД 16-57 на ЕСО при получаване на нареждане от Централното диспечерско управление електроразпределителните дружества са длъжни да изключат ВЕИ мощностите за срок до 48 часа.

Заради топлото време, икономиите на домакинствата и високите сметки за ток електропотреблението у нас рязко е намаляло. Заради това една от спешните мерки, които обяви наскоро министърът на икономиката Асен Василев, беше, че временно ще бъдат спрени 40 на сто от ВЕИ централите. Мотивът му обаче беше, че те не спазват закона.

Междувременно от Българската фотоволтаична асоциация съобщиха, че са изпратили вчера протестно писмо до президента, министър-председателя и министъра на икономиката във връзка с намерението за "грубо нарушаване на действащото българското и европейско законодателство от страна на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД (ЕСО). Подготвено е ограничаване с 40% на произведената електроенергия от ВЕИ заради "застрашаване на баланса в енергийната система на страната", посочват от организацията.

Асоциацията подготвя сигнал до главния прокурор, в който ще поиска да се спре извършваното нарушаване от ЕСО и електроразпределителните дружества на действащото българското законодателство и на европейските нормативи.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив