19 Април 2024, 00:40 Днес (0) | Вчера (11)

Скиор загина в Банско, друг е тежко ранен

08 Февруари 2016 09:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 февруари 2016, 09:51
ПСС

Скиорите си надценяват възможностите, не познават планината и пистите

В разгара на зимния сезон два тежки инцидента със скиори се случиха в Банско. Единият - с фатален край. Румънски скиор загина след удар в скала извън ски-зоната. Друг турист - англичанин, е тежко ранен, след като се ударил в друг скиор на Шилигарника, предаде бТВ.
Английският турист е транспортиран в болница в изключително тежко състояние, с пет счупени прешлена.

Румънският скиор се е спускал по най-стръмната писта – Бъндерица 2, известна като черната писта, която е подходяща само за най-опитните скиори. Той излязъл от пистата, все още не е ясно как. Намерен е в скалите, в тежко състояние. Малко по-късно загива.

"Видях човек извън пистата от под камъните, който беше полу-седнал, полу-легнал, абсолютно неадекватен и неконтактен и само след около няколко секунди силно казано, че е дишал още, но само след няколко секунди той просто полегна назад”, разказа очевидецът Николай Димов.

"Интубирахме го и просто по плана за реанимация, който си е 30 минути реанимация, извършвахме сърдечен масаж, обдишване, кислород му подавахме, но за съжаление почина”, обясни д-р Албена Атанасова.

"Става въпрос за инцидент извън пистата, инцидентът не е станал на ски пистата”, поясни спасителят Атанас Укев.

Скиорите си надценяват възможностите, не познават планината и пистите. Това коментира пред камерата на bTV ски учителят Георги Главчев ден, след като един скиор загина след удар в скала извън маркировката, а друг пострада при сблъсък с трети. "Най-вероятно са се ударили, защото не познават правилата, не знаят, че предният винаги пази. Не могат да овладеят ските”, коментира още той. По думите му снегът всеки ден е различен, с различна бързина. Туристите обаче не се съветват със специалистите и така се повишава рискът от неприятна изненада.

По отношение на загиналия румънец, все още не е ясно дали той по свое желание е напуснал пистата или също е имал проблем с контрола. Николай Димов е един от първите, които стигнали до него след удара. Той видял "човек, който беше напълно неконтактен и неадекватен”. Повикал доктор и се опитал да реанимира пострадалия, но той в крайна сметка починал.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив