29 Март 2024, 03:40 Днес (0) | Вчера (11)

Славчо Богоев: Държавата е осигурила закрила на редица категории лица

26 Март 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

В отговор на актуален въпрос от депутата Янаки Стоилов за невъзможността на хиляди български граждани да заплащат за здравното си осигуряване

Българските граждани няма да загубят възможността да получат необходимото им медицинско обслужване, заяви министърът на здравеопазването Славчо Богоев по време на парламентарния контрол  в отговор на актуален въпрос от депутата Янаки Стоилов за невъзможността на хиляди български граждани да заплащат за здравното си осигуряване.
Държавата е осигурила закрила на редица категории лица, които поради нивото на доходите си биха били затруднени при плащането на здравните си вноски, подчерта министър Богоев. Това са: пенсионерите, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет; безработните, имащи право на обезщетение, които се осигуряват от фонд "Безработица"; социално слаби лица с право на социална помощ - здравните осигуровки за тях се внасят от общините; всички деца до 18-годишна възраст и до завършването на средното им образование се осигуряват за сметка на държавния бюджет; всички студенти до 26-годишна възраст също се осигуряват за сметка на държавния бюджет; земеделските производители, които внасят осигурителни вноски върху половината от минималния месечен доход - 100 лв.; всички работници и служители се считат за осигурени за периода, през който работят по трудово правоотношение, независимо дали работодателят им внася осигурителните вноски.
Министър Богоев посочи, че от края на 2003 г. се обособиха редица проблеми, свързани с реалното прилагане на чл. 109 от Закона за здравното осигуряване, който визира санкциите за лицата, които не са платили повече от 3 здравноосигурителни вноски. Министър обаче подчерта, че НЗОК винаги е заплащала на всички изпълнители на медицинска помощ извършената от тях дейност в пълен обем и обхват. Касата не е удържала средства от изпълнители на медицинска помощ за лекувани от тях неосигурени лица, независимо от разпоредбите на чл. 109 от Закона за здравното осигуряване, които постановяват, че касата не следва да заплаща за здравно неосигурени лица. До момента не е отказана и медицинска помощ, заплащана от касата, на лица с три и повече неплатени здравни вноски, посочи министърът.
В края на миналата и началото на тази година бяха проведени няколко работни срещи между различните държавни институции, които има отношение към решаването на въпроса с неосигурените граждани. Създадена бе и съвместна работна група с представители на Народното събрание, министерствата на здравеопазването и на труда и социалната политика, на НЗОК и Националния осигурителен институт. Като резултат от нейната работа очакваме към средата на тази година да бъдат точно дефинирани групите на здравно неосигурените лица и причините, поради които те не могат да плащат здравните си вноски, както и да бъдат предложени решения на проблема, заяви министър Богоев.
На този етап, от проведените срещи се оформиха главно две проблемни групи лица, които са здравно неосигурени, каза министърът. Първата група са физически лица, без регистрирана дейност, но които не отговарят на критериите за социално подпомагане (около 300 000 души). Втората проблемна група (колебае се между 100-200 000 души) неосигурени са т. нар. нерегистрирани лица.
Министър Богоев посочи едни от основните проблеми, възникнал при първата група неосигурени. Според предвидения в закона ред за осигуряване в нея са приравнени самоосигуряващите се (еднолични търговци, упражняващи свободни професии и други), както и безработните без право на обезщетение. Действително тяхната здравноосигурителна вноска се изчислява върху двойния размер на осигурителния доход, определен със Закона за държавния бюджет за съответната година. Така размерът на конкретната здравноосигурителна вноска на самоосигуряващото се лице може да надвишава значително размера на здравноосигурителната вноска на лица, осигурявани на друго основание, каза министърът.
Предстои в пленарна зала на Народното събрание да се гледа на първо четене законопроект, с който се предлага да се намали основата, върху която се определя дължимата вноска, съобщи министър Богоев. Така тези лица ще бъдат значително облекчени за задължителното си здравно осигуряване.
Министърът на здравеопазването категорично заяви, че целта на предстоящите законодателни промени е не да се освободят групи от граждани от здравноосигурителните им задължения. Целта е да се създадат практически предпоставки по-голям брой лица да могат да изпълнят законовите си задължения и да участват в системата на здравното осигуряване, както и да се повиши събираемостта на здравноосигурителните вноски.
Във втората група неосигурени лица влизат неграмотни, бездомни хора, които не фигурират нито в регистрите на НОИ, нито в тези на НЗОК. Те нито са избрали личен лекар, нито са плащали здравни вноски. В момента МЗ съвместно със социалното министерство търси варианти за установяване на статуса им.
С последните изменения на Закона за здравното осигуряване в края на 2003 г. на лицата, които не са плащали повече от 3 здравноосигурителни вноски, бе дадена възможност да запазят осигурителните си права за 2004 г. като разсрочат задълженията си. За целта те трябва да подадат молба в поделенията на Националния осигурителен институт. За периода на разсрочването, който може да бъде най-много до края  на 2004 г., тези лица се считат здравноосигурени.
Министър Богоев подчерта, че хората няма да останат без медицинско обслужване, тъй като съгласно Закона за народното здраве със средства от републиканския бюджет се финансират дейностите по здравеопазване, за които гражданите имат право на безплатно ползване независимо от здравноосигурителния си статус. Тези дейности са свързани най-вече със спешната медицинска помощ, която е гарантирана от държавата и се оказва на всяко лице. Освен нея гарантирани от държавата са стационарната психиатрична помощ, хемотрансфузиологията, задължителните имунизации, скъпоструващото лечение извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, експертизите при трайна неработоспособност и професионалните заболявания.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив