10 Октомври 2024, 05:24 Днес (0) | Вчера (3)

Славчо Богоев: За преодоляване на трудностите при финансиране на болниците ще разчитаме на подкрепата от органите на местното самоуправление

20 Февруари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Финансирането на общинските е един от най-важните въпроси за настоящата година и за преодоляването на проблемите в тази област Министерството на здравеопазването ще разчита на широката обществена подкрепа на органите на местното самоуправление и на всички парламентарно представени политически сили в страната.

Това заяви министърът на здравеопазването Славчо Богоев по време на парламентарния контрол днес, 20 февруари, в отговор на актуален въпрос на народните представители Емилия Масларова и Петър Мутафчиев относно финансирането на общинските болници през 2004 година.
 Общите публични разходи за болничната помощ по консолидирания бюджет на страната за 2004 г. са  в размер на 601 млн. лв., което практически е близко до равнището на средства за болниците по първоначалния бюджет за 2003 г. (при съпоставима структурата на разходите по финансиращи институции), посочи в отговора си министър Богоев.
В бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2004 г. за болниците са предвидени 245 млн. лв., или с 45 млн. лв. повече от бюджета за 2003 г. Освен това се предвижда 60 млн. лв. от годишния резерв също да се насочат за болниците, с което общото увеличение на здравноосигурителните плащания за болнична помощ  през 2004 г. спрямо 2003 г. ще възлезе на 105 млн. лв. С това се създават финансови условия НЗОК да разшири обхвата на заболяванията, по които ще заплаща, както и да увеличи цените по клиничните пътеки, за да се доближат те до фактическите разходи, които болниците извършват за тази дейност. Този допълнителен финансов ресурс съобразно изпълнените клинични пътеки ще се предостави на всички държавни и общински лечебни заведения, отговарящи на изискванията за сключване на договори с НЗОК, подчерта министър Богоев.
 В бюджета на Министерството на здравеопазването за 2004 г. предвидените субсидии за лечебните заведения за болнична помощ са в размер на 280 млн. лв., от тях за държавните болници - 190 млн. лв., за общинските болници допълнително между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет бяха включени 90 млн. лв. Тези средства са общо с 54 млн. лв., съответно с около 20% по-малко от субсидиите за държавните и общинските болници, осигурени от републиканския бюджет през 2003 г., посочи министърът на здравеопазването. За общинските болници намалението е с 14 млн. лв., а за държавните - с 40 млн. лв. Намалението на преките субсидии от бюджета ще се компенсира от увеличението на средствата по клиничните пътеки, подчерта г-н Богоев.
 В съответствие с параграф 38 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2004 г. МЗ ще субсидира държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ въз основа на едногодишни договори за извършена дейност, по единна методика и ред, определени от министъра на здравеопазването.
Министър Богоев разясни разработената от МЗ методика, според която субсидиите на болниците ще се определят тримесечно на база брой лекувани болни по 17 основни групи (класове) болести, по определени средни разходи за преминал болен. Средният разход за преминал болен се определя въз основа на отчетни данни от болниците за фактическите им разходи по групите болести от предходните 2002 г. и 2003 г. Болниците са групирани в 5 групи, определени по критериите функционална специализация и равнище на средните разходи, обясни министърът. Болниците, в които има разкрити центрове по хемодиализа и трудови експертни лекарски комисии, ще получават субсидии и за извършена хемодиализа и за издадено решение от ТЕЛК.
 В съответствие с постановлението на МС за изпълнението на бюджета за 2004 г. някои общински болници в рискови райони, определени по критерии и списък, съгласуван с НСОРБ, ще получават допълнителни субсидии за поддържане инфраструктурата на болниците, независимо от броя преминали болни. Допълнително финансиране се предвижда и за някои университетски болници и национални центрове, които осигуряват прием и лечение на тежки заболявания с усложнения, изискващи съвременни и скъпи диагностични и терапевтични медицински технологии.
 През първото тримесечие на 2004 г. на болниците ще се превеждат авансови субсидии, каза министър Богоев. Те са определени в съответствие с разпоредбите на Закона за бюджета за 2004 г. и договора за финансиране,  в рамките на 90% от 1/12 част от средствата, предвидени по бюджета на МЗ за 2004 г. за тази дейност, намалени със сумите, предвидени за хемодиализа, за ТЕЛК и за общинските болници в рискови райони. Авансовите субсидии за държавните болници са определени процентно на база първоначалните суми по договорите за финансиране за 2003 г. Авансовите субсидии за общинските болници са определени на база разчетените суми в бюджетите на съответните общини по Решение №612 на МС от 2003 г., т.е. съразмерно на субсидиите, които те са получавали през миналата година от републиканския бюджет .
 
Министър Славчо Богоев подчерта, че с този подход се цели в условията на свободното движение на пациентите след премахването на административното райониране и очакваното нарастване на хоспитализираните болни през 2004 г. да се гарантира:
1. Регулярно базово финансиране на всички болници през цялата година.
2.Увеличаване на субсидиите за болниците, при което ще има реално увеличение на дейността, съответстващо на нарастването на броя преминали болни и необходимите разходи за тяхното лечение. По този начин ще се отчете както обемът и структурата на дейността, която извършват отделните болници, така и диференциацията на разходите по отделните групи заболявания.
3. Осигуряване на допълнително финансиране за общинските болници в рискови райони и на болниците, прилагащи високотехнологични медицински методи.
4. Избягване на риска за допускане на преразход на средствата, предвидени в бюджета на МЗ за болниците, което би ощетило други организации и дейности от здравната система, в които финансирането също е оптимизирано до минимално възможното равнище.

 В хода на внедряването на новия пазарноориентиран подход за финансиране на болниците МЗ оценява и потенциалния риск от някои трудности, конкретно за общинските лечебни заведения, заяви министърът на здравеопазването. Сред тези рискове той посочи:
1. Нежеланието на някои общински съвети и кметове да споделят отговорността за развитието и дофинансирането на общинските болници за сметка на местни данъци, такси и други собствени приходи, с което се прави опит отговорността за финансовите проблеми на болниците да се прехвърли изцяло на държавата. В края на 2003 г. редица общини, независимо че получиха допълнителни субсидии от държавата, не преведоха средства на болниците за уреждане на просрочените им задължения, с което ги поставиха в изключително тежко финансово състояние още в началото на тази година.
2. Отсъствието на воля и решимост от страна на ръководствата на някои общински болници да започнат общо или вътрешно преструктуриране на лечебните заведения, независимо, че анализите на експерти на МЗ недвусмислено показват, че редица общински болници имат ниска използваемост и не разполагат с капацитет да осъществяват съвременна и ефективна диагностична и лечебна помощ.
3. Стремежа на мениджърските екипи на болниците да разчитат изцяло и единствено на преките субсидии от държавата за покриване на исторически сформиралите се и според тях необходими разходи за заплати и издръжка, независимо от това дали капацитетът на болницата съответства на здравните потребности на населението в региона и дали персоналът, който е ангажиран, и останалите инфраструктури разходи на заведението съответстват на дейността, която болницата извършва.
За подкрепа при преодоляването на тези субективни проблеми министър Богоев се обърна към органите на местното самоуправление и всички парламентарно представени политически сили.
 За януари 2004 г. общинските болници, които се субсидират вече от МЗ, са получили общо приходи от субсидия от МЗ и по клинични пътеки от НЗОК, в размер на 11,763 млн. лв., което е с 1,158 млн. лв. повече от януари 2003 г., съобщи министър Богоев. Субсидията от държавния бюджет намалява, но се увеличава заплащането за дейност от НЗОК и тази тенденция ще се засили още повече през следващата година, каза министърът. По този начин ще получим отговор на въпроса дали една болница съответства като структура на здравните потребности на населението в дадения регион.
Новият подход за финансиране на болниците, който МЗ започва да реализира, ни доближава до модела за заплащане за дейност, който се осъществява в развитите страни в Европа, заключи министър Славчо Богоев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 09 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7809
GBP 2.4796 2.4887 2.3345
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив