06 Октомври 2024, 05:32 Днес (0) | Вчера (0)

След 2007 г. - акцизи за тока, природния газ и въглищата

03 Ноември 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Нова директива на Европейската комисия задължава страните членки да въведат акциз върху тока, природния газ за отопление и каменните въглища

Нова директива на Европейската комисия задължава страните членки да въведат акциз върху тока, природния газ за отопление и каменните въглища. За тока за бита акцизът трябва да бъде 1 EUR за мегаватчас и половин EUR за мегаватчас за бизнеса. За каменните въглища е фиксирана ставка от 0.6 EUR за тон. Налогът ще оскъпи електроенергията с около 1 ст. за киловатчас. За България се очаква акцизите за тока, природния газ и каменните въглища да се въведат най-рано от 2007 г., успокоиха експерти. Страните членки в момента договарят редица изключения и преходни периоди. Освен това размерите им също били въпрос на преговори.
За деветте месеца на годината само от проверки и ревизии в хазната са влезли 720 млн. лв., от тях 280 млн. са постъпили ефективно в бюджета. Това съобщи на семинар Николай Попов, шеф на Главна данъчна дирекция към МФ. Основните разкрития са направени при проверки за ДДС и корпоративния данък. В същото време обаче безнадеждните вземания възлизат на 1.5 млрд. лв. 68% от всички данъчни постъпления се падат на големите данъкоплатци, където са регистрирани 486 субекта с най-големи обеми на приходите. В това число са всички банки, застрахователни и пенсионни дружества, Булгартабак и др. 17% се падат на Столичната данъчна дирекция и 15% - на всички останали данъчни субекти от цялата страна.
Тези хубави цифри обаче не могат да скрият, че данъчната администрация работи недостатъчно ефективно, че е тромава и трудно подлежи на промяна, констатира шефът на данъчните. Според него начинът на обслужване в системата е от началото на миналия век. Обслужването чрез пряк досег с клиента е отречено в развитите страни. Директните контакти освен това увеличават корупционните процеси. Няма държава в ЕС, в която данъците да се плащат в брой, поясни Попов. А зам.-министър Стамен Тасев предложи на тези, които поискат да си плащат задълженията по Интернет с електронен подпис, да се прави отстъпка при регистрирането.
Според проучване на Института за маркетингови и социологически проучвания и МВМД гражданите и фирмите оценяват работата на данъчните с 3 плюс по шестобалната система, съобщи Попов. 35% от гражданите заявяват, че укриват две трети от дължимите данъци и осигуровки. 18% - че плащат половината, а 20% - една четвърт или по-малко. При юридическите лица тези съотношения са 34-25-27%, а при големите данъкоплатци - 36-36-25%. Според проучването най-разпространено е укриването на оборот.
Акцизът върху бензина се увеличава с 48 лв. за тон, на газьола - с 62 лв. за тон, а на пропан-бутана - със 100 лв. за тон. Изчисленията са направени въз основа на най-употребяваните горива. В същото време въпреки голямата разлика между увеличението на акциза за бензина и газа при изчисляване на 100 км пробег в действителност пропан-бутанът поскъпва само с 1.5 лв., поясниха от Министерството на финансите. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив