30 Април 2024, 11:12 Днес (3) | Вчера (10)

След 74 години: Toshiba напусна борсата в Токио

21 Декември 2023 14:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 декември 2023, 12:02

Основният собственик на активите на компанията вече е инвестиционният консорциум JIP

Приватизацията на Toshiba завърши. Акциите на японската корпорация напускат фондовата борса в Токио след 74 години присъствие там, предадоха световните агенции, цитирани от TechNews.bg. Дейностите по приватизацията на Toshiba официално приключиха днес и ценните ѝ книжа отпаднаха от котировъчния списък на Токийската фондова борса. Основният собственик на активите на Toshiba вече е инвестиционният консорциум JIP, под чийто надзор беше извършено изкупуването на акциите на японския индустриален холдинг.
В последния ден от присъствието си на Токийската фондова борса акциите на Toshiba се търгуваха на цена от 4590 йени за брой, което е с 0,1% под курса при затваряне на предишната търговска сесия, отбелязва Ройтерс.
Според напускащия поста председател на борда на директорите на Toshiba – Акихиро Ватанабе, инвеститорите, участващи в обратното изкупуване на акциите на компанията, се интересуват от бързо увеличаване на нейната доходност, тъй като при успех те могат да върнат акциите на Toshiba на публичния фондов пазар в рамките на пет години от датата на приватизацията.
Изпълнителният директор Таро Шимада ще запази поста си, но съставът на борда на директорите ще бъде преразгледан. От десетте му членове шест ще бъдат повторно въведени, като консорциумът JIP ще изпрати четирима представители, а инвестиционната компания Orix и енергийната компания Chubu Electric Power ще получат място в новия състав на директорите.
Ще бъде назначен нов председател на съвета на директорите, а първото заседание на борда на директорите в новия състав ще се проведе този петък. Според вече бившия председател на борда на директорите на Toshiba, настоящият главен изпълнителен директор ще се опита да фокусира развитието на бизнеса върху високодоходоносни области на дейност, свързани с цифровите технологии.
Изчисленията сочат, че приватизацията ще увеличи общия дълг на Toshiba с около 7 милиарда долара, така че годишните разходи за обслужване на дълга може да се повишат със стотици милиони долари.
Веднага след като новите акционери на Toshiba успеят да изведат компанията към стабилен ръст на печалбата, те могат да помислят за набиране на допълнителни средства за нейното развитие. Не са изключени сделки за поглъщане на други компании, особено свързани с перспективния сегмент на системите с изкуствен интелект.
Toshiba възнамерява да развие съвместно производство на силова електроника след приватизацията, в сътрудничество с един от основните акционери – японския производител на полупроводникови компоненти ROHM. За тези нужди ще бъдат заделени около 2,7 милиарда долара съвместни инвестиции.
Японските власти ще продължат да наблюдават представянето на компанията, тъй като тя работи както в сектора на отбраната, така и в ядрената енергетика. Toshiba разполага с персонал от 106 000 души, така че нейната устойчива работа има и социални измерения. Някои експерти обаче не изключват по-нататъшно преструктуриране на бизнеса на компанията с отделяне на второстепенни активи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8254
GBP 2.4796 2.4887 2.2837
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив