29 Март 2024, 03:01 Днес (0) | Вчера (11)

След летищата Гърция ще обяви за приватизация и пристанищата в Пирея и Солун

16 Декември 2015 16:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 декември 2015, 17:13
Под лиценза на creativecommons

Очаква се в близките дни да бъде обявено споразумението с инвеститорите за продажбата на луксозния хотелски комплекс Астерас в предградието Вулиагмени край Атина

След сделката за концесията на 14-те регионални летища от началото на седмицата Гърция ще обяви за приватизация и пристанищата в Пирея и Солун. Това оповести шефът на гръцката агенция за приватизация Стергиос Пициорлас, уточнявайки, че по-голяма част от приватизационната програма на правителството ще бъде реализирана през първата половина на 2016 г., съобщава в . "Етнос", цитиран от БТА.

Пициорлас определи като положителна сделката за 14-те регионални летища, които по-рано тази седмица бяха предоставени на концесия на германско-гръцки консорциум за срок от 40 години.

Правителството е решено да изпълни приватизионната програма, каза още шефът на гръцката агенция и добави, че сделката за летищата ще бъде последвана от финализиране на процедурата за пристанищата в Пирея и Солун.

Съгласно графика оферти за пристанището в Пирея ще бъдат внасяни до 21 декември, а процедурата за Солунското пристанище трябва да приключи до април.

Очаква се в близките дни да бъде обявено споразумението с инвеститорите за продажбата на луксозния хотелски комплекс Астерас в предградието Вулиагмени край Атина.

За някогашното летище Елиникон близо до гръцката столица шефът на агенцията за приватизация каза, че се обсъжда актуализация на проекта, за който компанията ЛАМДА е осигурила финансиране от Дубай и Китай.

Според него в тази процедура активно се предвижда да участват и общините от района. Преговорната процедура по този проект се очаква да бъде финализирана през първите месеци на 2016 г.

Той каза още, че приходите в бюджета от приватизацията, в това число и сделката за летищата през 2016 г., ще възлязат на 3 млрд. евро.

В понеделник първата лява приватизация в Гърция стана факт, откакто партията СИРИЗА е на власт. Това бе договорът за отдаване на концесия на 14 регионални летища в страната, подписите под който бяха положени в офисите на гръцката агенция за приватизация от представители на фонда за управление на държавните активи и на консорциума, представен от германскато компания Фрапорт и гръцката Слентел, водена от магната Димитрис Копелузос.

Месеци наред правителството на гръцката левица говореше, че ще анулира конкурса за приватизацията на регионалните летища и че ще промени условията за дяловите участие на държавата и на кандидат-концесионерите по него, но в крайна сметка нищо от това не се случи, коментираха гръцките медии.

Предвижда се базираният във Франкфурт оператор "Фрапорт" да плати еднократно на държавата 1.23 млрд. евро плюс още 22.9 млн. евро наем за всяка година.

Сред летищата в списъка са и тези в Солун, Санторини, Миконос, Корфу и Родос.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив