25 Април 2024, 18:19 Днес (14) | Вчера (12)

След месец-два започват проверки на качеството на зехтина

21 Май 2018 09:03 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 май 2018, 09:05

Хубавият зехтин е много горчив, твърдят запознати

Към края на юни или началото на юли ще започнат проверки за двоен стандарт продаваният в България зетхин, научи "Монитор”. Те ще се правят от асоциация "Активни потребители”.

Според председателя й Богомил Николов за този продукт има големи съмнения, че се прилагат различни схеми за измама. "Пробват навсякъде, където може да мине номерът, като например се по-евтин зехтин се представя за по-качествен и скъп", поясни Николов. По думите му най-ефективното противодействие за такива измами е да има респект от страна на контрола и решилите да правят подобни далавери да знаят, че поемат голям риск. "Тепърва ще изчисляваме колко ще излезе изследването”, уточни той.

Искаме ли да си купим качествен зехтин, то трябва да гледаме на бутилката да пише Extra virgin, съветват цапознати. Надписът сочи, че маслиновото масло е приготвено чрез студено пресоване на качествени маслини. Освен това на етикета е добре да има специална маркировка - D.O.P. - de Origen Protegida. Тя гарантира неговия произход и това, че маслините използвани за добиването му са от най-висококачествени сортове и се отглеждат само в определени географски райони в целия свят.

За разлика от по-евтиния салатен зехтин при маслата Extra virgin, които са студено пресовании, са запазени всички качества на маслините и най-вече техният натурален аромат и вкус, твърдят експерти.

Според запознати най-лесният начин да проверим дали не сме измамени с фалшив зехтин е да оставим бутилката на студено. Истинското качествено Extra virgin маслиново олио ще се сгъсти.

Не се ли промени в хладилника, значи в него има други примеси. На проведена в средата на месеца конференция за зехтина в Гърция стана ясно, че на международния пазар се търсят продукти с чист интензивен плодов вкус и достатъчно висока степен на горчивина, пише в. "Катимерини”. Добре подготвените дегустатори оценяват вкуса дали по съотношението на плодов, горчив и пикантен.

Обикновените хора може да оценят един зехтин дали е истински, като пийнат малко и ако се разкашлят, значи е качествен, твърдят запознати. Според жителите на средиземноморските страни, колкото по-горчив е един зехтин, толкова е по-хубав.

Защитените марки в ЕС са близо 80

Защитените марки зехтин в рамките на ЕС са близо 80, като има подадени заявления за още десетина, а.

Логично с най-много марки със защитено наименование за произход(ЗНП) - над 40 е Италия, като на Апенините имат и 4 марки със защитено географско указание (ЗГУ). Втора - с 14 и 2 подадени заявки е Испания. Първата регистрация за Aceite del Bajo Aragón е от 2001 г., последната - за Oli de l’Empordà е от 2015 г. В тройката е още Франция със 7 регистрации по ЗНП и едно подадено заявление.

На четвърто място обаче е Португалия със защитени 6 марки, а следващото място се дели от балканците - Гърция и Хърватия с по 4. Южните ни съседи имат едно подадено заявление през януари за Ελαιόλαδο Μάκρης. Хърватите пък се отчитат и с публикация в сайта на Еврокомисията за евентуални възражения за Истарско екстра маслиново олио има.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив