ЗПАД "Алианц България" е дружеството, което ще изплаща обезщетения на пострадалите от сблъсъка на влаковете край Карлово на 30 юни, каза за "БАНКЕРЪ" директорът на пресцентъра на Министерството на транспорта Соня Момчилова. Наследниците на починалия машинист на пътническия влак пък ще получат 2500 лв. по служебната му застраховка, както и компенсациите от БДЖ и неизплатените му до 30 юни заплати.

"Алианц" застрахова както 3600-те служители на БДЖ, така и пътниците срещу подобни произшествия. Сключеният договор по "Злополука на пътниците" е от 1 януари 2001 г. и оттогава е подновяван два пъти, поясни Момчилова. Срещу всеки закупен билет гражданите, прибегнали до услугите на БДЖ, могат да разчитат на обезщетение при злополука.

Фиксирана застрахователна премия по договора няма. Вместо това по 2% от парите, получени от продадените билети и карти, постъпват по сметката на "Алианц". Обезщетенията зависят от особеностите на инцидента. Когато няма опасност за живота на пострадалия, компанията се ангажира да изплати до 1000 лева. Когато пък животът на пътника е застрашен, покритието на щетата е до 3000 лева. За да приеме "Алианц" един иск за обезщетение, е нужно да се представят билет (или карта), протокол за произшествието и медицинско свидетелство.

Що се отнася до конкретни обезщетения, единственият постъпил в БДЖ иск е подаден преди две години, каза Момчилова. При слизане от влака гражданка си контузила крака, за което била компенсирана от "Алианц" за лека травма.

Застраховката на двете сгради на Министерството на транспорта пък е поделена по равно между "Булстрад" и "Алианц България". Премията за всяка от тях е 2260 лева. Служителите на министерството не са застраховани, тъй като няма законово изискване за това.