17 Май 2024, 15:10 Днес (8) | Вчера (11)

Сливането на Mitsubishi Tokyo с UFJ Holdings беше одобрено от акционерите

29 Юни 2005 16:33 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Днес по-рано акционерите на втората по активи банка в Япония - Mitsubishi Tokyo Financial Group и на четвъртата - UFJ Holdings Inc. одобриха сливането между двете компании, което ще доведе до създаването на най-голямата по активи финансова компания в света - с капитал от над $1.8 трлн. Безспорният досегашен лидер - Citigroup остава на втора позиция.

Според приетото днес решение, обединяването трябва да приключи до октомври тази година.
Според условията на сделката акционерите ще получат по 0.62 акции от обединената компания в замяна на всяка акция на UFJ Holdings.
Общият обем на активите на новата структура се оценява на $1.9 трлн., докато Citigroup има "само" $1.4 трлн.
Компанията ще съкрати около 6 000 служители и ще обедини около 300 филиала или над 20% от броя им.
Мерките, насочени към намаляване на разходите, които ще засегнат над 200 филиала за работа с частни лица, както и над 90 - за обслужване на корпоративни клиенти, основно в района на Токио, са част от програмата за преструктуриране на дейността на компаниите и съкращаване на разходите с около 200 млрд. йени ($1.93 млрд.)
През миналата финансова година UFJ Holdings понесе загуби трета година подред и се оказа единствената от "голямата четворка" японски банки на загуба.
Сливането с Mitsubishi Tokyo Financial ще позволит на UFJ Holdings да реши най-накрая проблема с "лошите" кредити и да се върне на печалба.
В началото на декември миналата година японската полиция арестува трима бивши членове на ръководството на UFJ Holdings Inc.
Арестите са свързани с започнатото разследване на дейността на компанията.
Държавните ревизори обвиняват ръководството на UFJ в прикриване на реалния обем на "лошите кредити". На тримата задържани са предявени обвинения в нарушаване на банковото законодателство, прикриване на финансовото състояние на банката и престъпен сговор с неназовани трети лица с цел да предоставят неверна информация на държавните контролни органи.
В края на финансовата 2003 г. (31 март 2004 г.), аналитици прогнозираха, че перспективите пред UFJ, която извърши обемна дейност по разчистването на неиздължени кредити, ще изведат компанията на печалба през текущата година, което не се случи.
Японската банкова сфера, която пострада сериозно от азиатската рецесия през 90-те години планира да намали дела на "лошите кредити" в портфейлите си до края на март догодина до 4%, спрямо тавана от 8 на сто в момента.
Финансовите резултати за 2004 година на японските компании ще станат известни през април, но за първото полугодие UFJ Holdings Inc. отчете загуба от 674.3 милиарда йени ($6.5 млрд.) загуба за първото полугодие (1 март - 30 септември) на финансовата година.
Президентът на UFJ Риосуке Тамакоши тогава прогнозира, че загубата на компанията ще набъбне до 750 млрд. йени ($7.3 млрд.).
В момента пазарната капитализация на UFJ е в размер на $20 млрд.
Още преди да започнат летните жеги на миналата година третата по големина финансова институция в Япония - Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., обяви плановете си да извърши насрещно предложение за придобиване на на UFJ Holdings Inc.
В опитите си да придобие UFJ, банка SMFG разчиташе на подкрепата на Sumitomo Trust & Banking Co., но така или иначе до сделка тогава не се стигна.
През май Sumitomo Trust подписа споразумение за покупката на тръстовата бнка, принадлежаща на UFJ, за 300 млрд. йени, но и тя се провал по вина на UFJ. Sumitomo Trust предяви иск към UFJ.
В съответствие със съдебното решение от края на юли, преговорите между UFJ и MTFG трябваше да бъдат преустановени, а Sumitomo Trust получи изключителните права за преговори с UFJ.
Японските финансови компании Mitsubishi Tokyo Financial Group (MTFG) и UFJ Holdings планират да закрият 290 свои подразделения или 20% от броя на представителствата си, след планираното за октомври 2005 година сливане, съобщи наскоро Asia Pulse, позовавайки се на "отлично информирани източници.
Мерките, насочени към намаляване на разходите, които ще засегнат 200 филиала за работа с частни лица, както и 90 - за обслужване на корпоративни клиенти, основно в района на Токио, са част от програмата за преструктуриране на дейността на компаниите и съкращаване на разходите с около 200 млрд. йени ($1.93 млрд.).

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив