28 Март 2024, 22:52 Днес (11) | Вчера (12)

Словакия замразява временно идеята си за национализиране на частните здравни застрахователи

14 Февруари 2014 11:53 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 14 февруари 2014, 11:53
bratislavaguide.com

Премиерът на Словакия Роберт Фицо е добре известен застъпник на силното държавно влияние в икономиката и е яростен противник на частните играчи в здравеопазването и пенсионното осигуряване

Правителството на Словакия стопира плановете си да създаде монопол в здравното осигуряване и по този начин потенциално да национализира двете частни дружества, които досега работеха паралелно с държавния застраховател, съобщава digitaljournal.com. Според информацията по-рано обявените намерения на правителството на Робърт Фицо ще бъдат замразени докато словашкото финансово министерство подсигури финансиране за откупуването на портфейлите на частните компании.

Според изданието това може би няма да се случи до края на тази година.

Премиерът на Словакия от 2006 до 2010 г. Роберт Фицо, чиято социалдемократическа партия спечели за трети път предсрочните парламентарни избори през 2012 година, се ползва с репутацията на защитник на социалните придобивки, който не се колебае да дърпа и струната на популизма. На силните и богатите се пада да носят бремето на укрепването на държавните финанси, обича да казва 47-годишният бивш адвокат и добър оратор, когото критиците му често определят като демагог.

Той е добре известен застъпник на силното държавно влияние в икономиката и е яростен противник на частните играчи в здравеопазването и пенсионното осигуряване.

Кабинетът му обяви непосредствено след формирането си преди близо две години, че до кроя на 2013 година здравното осигуряване в Словакия ще бъде единно и то под контрола на държавата.

Ако все пак се осигури финансиране, идеите на Фицо ще минат през законодателния орган, където партията му "Смер - СД" има 84 от общо 150-те депутати.

Рухването на управляващата коалиция, сглобена около дясноцентристката партия SDKU на външния министър и експремиер Микулаш Дзуринда, се дължи основно на корупционен скандал. 

SDKU получи 5.9% от гласовете - три пъти по-малко от спечеленото през 2010 г., но достатъчно да остане в парламента, а коалицията взе общо само 50 места. Новосъздаденото движение "Обикновени хора" получи 16 депутати. Премиерът Ивета Радичова - първата жена на този пост в Словакия, напусна политиката, за да се върне като лектор в Оксфордския университет.

"ЕС може да разчита на нас", каза Фицо, който като премиер вкара Словакия в еврозоната през 2009 г. Той често издигаше популистки лозунги и обещания: да премахне плоския (19%) данък, да вдигне на 25% подоходните данъци за богатите (печелещите над 33 000 евро годишно), да удвои до 0.7% данъка върху приходи от банкови депозити и да повиши на 22% корпоративния данък за компаниите с печалба над 30 млн. евро годишно. Целта е запазване на социалните плащания и намаляване на бюджетния дефицит под прогнозните 4.6% за тази и 3% за 2013 г. (през 2010 г. дефицитът бе 8.1%). Страната с 5.4 милиона души население се радва на относително добра репутация за икономика от периферията на еврозоната. Минималната заплата на словаците (327 евро) обаче е близо два пъти по-ниска от договорената след съкращенията в затиснатата от криза Гърция.

При официална безработица от 13.7% Фицо спечели много гласове на уплашени за доходите си словаци, като критикува реформите на трудовия пазар, въведени от предишното правителство на Ивета Радичова, позволяващи на работодателите по-лесно да наемат и уволняват служители. Фицо обещава още да построи нов национален стадион и да не повишава пенсионната възраст за жените, защото "те не го заслужават".

В момента, словашките граждани плащат здравните си вноски, избирайки между държавната General Health Insurance Company (VsZP), където са осигурени 3,6 млн. словаци или двете частни здравноосигурителни компании - Dovera, притежавана от чехо-словашкия фонд Penta и компанията UNION, дъщерно дружество на холандския застраховател Achmea.

В Dovera са вноските на 1,4 млн. клиента, а UNION осигурява 400 хил. потребители.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив