25 Април 2024, 15:19 Днес (11) | Вчера (12)

Словакия се отказва от частното здравно осигуряване

01 Ноември 2012 17:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 1 ноември 2012, 17:48
cepolina free photo

По думите на словашкия премиер Роберт Фико, това ще се случи въпреки съпротивата на тези дружества, както преди време Унгария на практика ликвидира частния модел на пенсионно осигуряване

Словашкото правителство се готви да национализира двете частни здравноосигурителни компании, работещи на местния пазар в момента и да направи здравното осигуряване изцяло държавно. Това е съобщил словашкият премиер Роберт Фико, цитиран от местните медии.

По думите му това ще се случи въпреки съпротивата на тези дружества, както преди време Унгария на практика ликвидира частния модел на пенсионно осигуряване.

Частното здравно осигуряване беше въведено в страната с първите реформи след разпадането на бивша Чехословакия още през 1993 година.

„Ръководеното от мен правителство не е съгласно с това, здравните осигурители да печелят пари върху гърба на обществото и да ползват тези печалби, за да осъществяват представите си за луксозен живот”, посочва Фико.

Словашкият кабинет иска новият модел на здравно осигуряване да влезе в сила от 2014 г., като догодина трябва да бъде постигната някаква договореност с частните дружества.

Премиерът посочи, че разчита частните фондове доброволно да предадат активите си. По думите му, ще бъдат наети международни консултанти, ако не бъде постигнато никакво споразумение и правителството реши да експроприира активите.

В момента на пазара работят две частни здравноосигурителни компании – Dovera контролирана от местната финансова група Penta Invest, както и Union – подразделение на холандския застраховател Achmea. Техни клиенти са една трета от населението на страната.

Анализатори смятат, че Словакия ще постъпи по-меко с частните дружества от това, което направи Унгария преди три години. Тогава Будапеща заяви на гражданите на страната, че ако не изтеглят парите си от частните осигурителни фондове и не ги преместят в държавния, то просто ще загубят държавните си пенсии. В резултат на това бизнесът на частните фондове на практика беше ликвидиран.

За да се избегне повтарянето на драмите от социалистическата национализация след войната, словашкото законодателство много ясно регламентира как в момента може да стане това – одържявяването е допустимо само ако е в силен обществен интерес и срещу адекватна компенсация.

За да финансира подобна сделка кабинетът на Фико ще се наложи да продава други държавни активи.

Опозицията предположи, че държавата трябва да плати стотици милиони евро.

Словакия, която е член на еврозоната, цели да съкрати бюджетния си дефицит догодина под изисквания от ЕС праг от 3% от БВП. Планираният дефицит за тази година е 4,6 процента. За да изпълни целта си, правителството повиши данъците за компаниите, банките и хората с високи доходи.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив