25 Април 2024, 13:23 Днес (8) | Вчера (12)

Смартфоните, които най-често се повреждат

19 Юли 2018 09:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 юли 2018, 08:55

Рейтинг класира устройствата, според обръщанията към сервиза

Надеждността на смартфоните е често коментиран въпрос, което е обяснимо, тъй като хората използват тези устройства постоянно в ежедневието си. И макар, че повечето потребители са се примирили с факта на неизбежната смяна на мобилния си спътник на всеки две, максимум три години, данните за честотата на повредите при различните марки са интригуващи – най-малкото от чисто любопитство, пише TechNews.bg. Специализираната в диагностиката на мобилни устройства компания Blancco публикува наскоро актуален рейтинг на най-ненадеждните смартфони, т.е. които са имали най-голям процент на повреди, в частност през първото тримесечие на 2018 г.
Рейтингът се базира на броя на обръщанията на притежателите на смартфони към сервизните центрове на производителите. Така, на практика, рейтингът на Blancoo отразява честотата на повредите на смартфоните, а също така колко сериозни са те.
При съставяне на списъка специалистите са разгледали двете основни групи смартфони, според операционната система – епълските айфони с iOS и различните марки Android устройства.
iPhone 6 оглавява рейтинга на най-ненадеждните iOS смартфони с 22% повреди (failure rate), т.е. почти всеки четвърти айфон от този модел е създал проблеми на собственика си, които са провокирали търсене на помощ в сервизните центрове на Apple. На второ място е поставен iPhone 6S, който показва 16% повреди, следван от iPhone 6S Plus с резултат от 9%.
При Android смартфоните е по-интересно, тъй като тук са почти всички останали производители. Blancoo не разглежда отделни модели, поради огромния брой, а вместо това акцентира на брандовете като цяло. Проучването сочи, че смартфоните на Samsung, лидера по продажби на световния пазар, имат най-висока честота на повреди – 27%.
На второ място Blancoo поставя устройствата на китайската компания Xiaomi, при които нивото на повредите е 14,2%. Следват смартфоните на Motorola (9,6%) и Huawei (8,4%). На последно място в Топ 10 на рейтинга – всъщност това е най-добрият показател – е брандът OnePlus със само 2,5% ниво на повредите.
Интересен е въпросът доколко процентът на повредените устройства зависи от популярността на бранда. Теоретично, не би трябвало да има пропорционална зависимост между двете, но прави впечатление, че най-разпространените Android смартфони – тези на Samsung, Huawei и Xiaomi – са сред "отличниците” по честота на обръщанията към сервиза.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив