24 Април 2024, 04:11 Днес (0) | Вчера (6)

Собственикът на ДЗИ продаде полските си застрахователни подразделения

02 Юли 2012 12:24 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 2 юли 2012, 12:32
warta.pl

Третият по пазарен дял германски застраховател купува полската Warta Group

 

Talanx International AG придоби целия капитал на полската застрахователна група TUiR WARTA S.A. (Towarzystwo Ubezpieczen i Reasekuracji Warta S.A.) за 770 млн. евро от белгийската група КВС.

Сделката беше одобрена от полския регулатор. След финализирането й японският партньор на Talanx - Meiji Yasuda взе дял от 30% от акциите на Warta.

Така цената на продажбата на полското дружество надхвърля значително прогнозите на анализаторите, направени само през есента на миналата година.

Белгийската финансова и застрахователна група KBC, която у нас контролира ДЗИ е Сибанк, беше принудена да разпродаде свои активи по настояване на Европейската комисия заради спасителния заем от 7 млрд. евро, който получи в разгара на световната финансова криза. За Warta интерес проявяваха и други известни международни застрахователни групи, сред които ZURICH, SAMPO, VIENNA Insurance Group, ALLIANZ, GENERALI и AXA.

Warta е третата по дял компания на полския застрахователен пазар.

През първото тримесечие на годината брутният премиен приход на Warta Group по local GAAP достигна 1,25 млрд. злоти (296,5 млн. евро). Групата включва и животозастрахователната компания Warta Towarzystwo Ubezpieczen na Zycie S.A., чиито приходи за първото тримесечие са в размер на 599 млн. злоти (149 млн. евро).

Warta има общо 1,5 млн. клиенти, от които две трети са частни лица, а една трета – корпоративни клиенти. С 2 765 служители групата разполага с мрежа за продажби от 8 000 обвързани и необвързани агенти, 4 000 агенции и около 240 офиса. Warta е и един от водещите полски индустриални застрахователи, като държи особено силни пазарни позиции в карго и авиационното застраховане.

Към момента Talanx оперира в Полша с две компании в автомобилното застраховане, застраховането на отговорности, имущество и живот: HDI Asekuracja TU S.A. и HDI-Gerling Zycie TU S.A.

През декември миналата година Talanx AG и Meiji Yasuda Life обявиха придобиването на мажоритарен дял от Europa Group, базирана във Вроцлав. След приключване на сделката с Warta, Talanx ще стане втората по големина застрахователна група в Полша.

С тази нова сделка в Полша, Talanx продължава да реализира стратегията си за засилване на международната част от своя портфейл. Централна и Източна Европа и Латинска Америка са целеви пазари за дружеството.

Talanx International AG притежава у нас “ХДИ Застраховане” АД.

 

По силата на споразумението си с Европейската комисия KBC трябва да продаде и дяловете си в CSOB (Чехия) и ZAGIEL (Полша).  Досега KBC вече е продала белгийското си подразделение CENTEA, брокерската компания от Лондон - PELL HUNT, както и редица свои дружества в Азия. В процес на споразумение е и за продажбата на люксембургското дружество KBL European Private Banking на инвестиционна група от Катар за 1,05 млрд. евро.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив