25 Април 2024, 08:44 Днес (0) | Вчера (12)

Собствениците на скъпи европейски коли – камикадзетата на Зеления континент

23 Април 2013 13:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 23 април 2013, 13:09
Под лиценза на creativecommons

Най-много катастрофи стават с луксозни седани, най-малко – с кабриолети

Собствениците на автомобили от ценовия клас „премиум“ по-често от останалите стопани на коли попадат в катастрофи, налагащи намесата на застрахователните компании. До този извод са достигнали австралийски застрахователи.
Според пътни експерти от австралийската Национална асоциация на шофьорите и пешеходците (NRMA), собствениците на скъпи коли са по-големи камикадзета на пътя от останалите участници в движението.
От асоциацията дори са провели нарочно изследване с разширени данни за участниците в ПТП. Проучването обхваща периода от март 2012 година до март 2013 г. От NRMA не оповестяват какъв е точният брой на катастрофите. Асоциацията е една от авторитетните организации на Зеления континент и водачите търсят нейни представители за помощ и консултации.

Първото място по брой катастрофи, според NRMA, държат собствениците на луксозни седани. Вероятността точно тези коли да попаднат в ПТП, налагащо посещение на застраховател, е с 29% по-голяма от останалите участници на пътя.

Второто място държат собствениците на скъпи джипове – за тях опасността да попаднат в подобно ПТП нараства с 27 на сто.

Най-малко застрашени от катастрофи са водачите на големи камиони, шофьорите от градския транспорт, както и собствениците на кабриолети.

Според Робърт Макдоналд, шеф на изследователското подразделение на NRMA, резултатите от изследването са свързани до голяма степен с поведението на собствениците на скъпи коли,  както и с все по-сложното устройство на скъпите коли. За съжаление, колкото по-високотехнологични стават четириколесните машини, толкова по-зависими са от електрониката, наблъскана в тях. Компаниите произвеждат все по-компактни детайли, при аварирането на които се налага подмяна не просто на определена част, а на цялото. Собствениците на такива коли често посещават застрахователите.

По данни на NRMA, най-разпространените марки, които попадат в ПТП с последваща намеса на застраховател, са преимуществено автомобили европейско производство, основно по-“наточените“ модели като BMW M5 и Mercedes-Benz ML63 AMG. „Такива машини привличат хора, заинтересувани от високите им динамични характеристики. Тези автомобили са по-дръзки, което играе огромна роля“, коментира Робърт Макдоналд. Високият адреналин, който предизвиква управлението на мощните возила, предизвиква и техфните шофьори към по-голяма агресия и безразсъдност на пътя.

У нас не може да се говори за такава статистика. Скъпите возила все по-често са с персонални шофьори. Освен собственика, те возят и неговото семейство, затова аварийността при тях е много по-ниска, отколкото, например при средностатистическите автомобили.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив