25 Април 2024, 18:23 Днес (14) | Вчера (12)

Сорос: Идва драматично покачване на лихвените нива

25 Януари 2013 10:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 25 януари 2013, 10:53
Под лиценза на creativecommons

Референдумът за напускане на Европейския съюз ще бъде "опасен гамбит"

Джордж Сорос предупреди Великобритания, че референдумът за напускане на Европейския съюз ще бъде "опасен гамбит". Един от най-влиятелните инвеститори в света заяви, че всяка заплаха за напускане на ЕС би била пагубна. По време на вечеря на Световния икономически форум в Давос, Сорос разкри, че на пазара има големи залози, че британският паунд ще поевтинее рязко.

Запитан, дали отново ще заложи срещу паунда, както направи по време на кризата на Общия валутен механизъм в началото на 90-те години на XX век, Сорос каза: "пазарите го правят ... Аз съм пенсионер..." 

Според него, Великобритания е в по-добра позиция в момента като член на ЕС, но без да е участва в еврозоната. "Всяка промяна на този статут ще бъде вредна и по-малко благоприятна за Великобритания. Референдумът е много опасен гамбит, който може да завърши с излизането на Великобритания от ЕС", добави Сорос, цитиран от Дарик.

Той счита, че строгите икономии са "грешна политика в този момент", за разлика от количествените улеснения."За да преодолеете проблема с дълга се нуждаете от растеж. Не можете да намалите дълга, докато икономиката ви се свива". 

Сорос добави, че еврото е в опасност заради настояването на Германия за строги икономии в "страните длъжници". Ангела Меркел заяви, че ще са нужни две до три години за да имат реформите ефект. Според инвеститора обаче за това са необходими минимум 5 години. 

Ще има драматично покачване на лихвените нива, когато има ясни сигнали за това, че икономиката се възстановява, заяви милиардерът Джордж Сорос. 

По думите му САЩ трябва да възстановят растежа, за да се преодолеят дълговите си проблеми. Политиката на Фед за изкупуване на облигации е правилна, след като не задълбочава тези проблеми. 

И все пак има риск. Когато икономиката се възстанови, ще има голям скок на лихвите, допълни Сорос. Според него това ще се случи още през тази година. 

Милиардерът предупреди, че може да се стигне и до валутни войни. Рецептата за справяне с кризата на германците се различава от тази на останалият свят. 

Докато Германия залага на икономиите, другите се обръщат към количествените улеснения, като хвърлят все повече пари за преодоляване на кризата, добави Сорос.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив