28 Март 2024, 23:05 Днес (11) | Вчера (12)

Сорос: проблемът с еврото може да унищожи ЕС

07 Февруари 2013 16:29 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 7 февруари 2013, 16:37
Под лиценза на creativecommons

Южните страни са вкарани в дълготрайна депресия

Финансистът Джордж Сорос предупреди, че има реална опасност от разпадане на Европейския съюз. В интервю за холандската телевизия Nieuwsuur Сорос подчерта: „Аз съм ужасно загрижен за това, че еврото потенциално може да унищожи ЕС. Налице е реална опасност, защото решението на финансовия проблем създава наистина дълбок политически проблем“.
„Германия трябва да осъзнае, че политиката, която налага на еврозоната - програма за икономии - е контрапродуктивна. Тя всъщност не може да успее“. 
„В момента те /южните страни/ се вкарани - несъзнателно, не с лоши намерения, но ефектът е, че те се вкарани в дълготрайна депресия и това е, което се случва в Европа. И това може да продължи повече от десетилетие, в действителност това може да се превърне в нещо постоянно, докато болката не стане толкова голяма, че в крайна сметка да доведе до бунт, до отхвърляне на ЕС, и това ще бъде унищожаването на ЕС, което е ужасно висока цена, за да се поддържа, за да се запази еврото, чиято цел е да бъде само в услуга на ЕС“, обясни Сорос.

Запитан дали еврото ще оцелее, той каза: „Това може да продължи доста дълго време, както случиха нещата в Съветския съюз, който през 70-те години вече беше в доста лошо състояние. Както и да е, аз мисля, че в крайна сметка, този процес ще разбие Европейския съюз. Колкото и дълго време да отнеме, а може да отнеме поколения, които ще бъдат загубени от гледна точка на политическата свобода и икономическия просперитет“.
 
„И всичко това се случва в най-развитото и отвореното общество в света. За мен това е ужасна трагедия. Не трябва да търсим злодеи, защото аз не мисля, че Германия има лоши намерения, но е налице липсата на разбиране за много сложни проблеми“, счита Сорос.

Мнението на милиардера звучи почти като това на китайските астролози, които предрекоха опасност от разпад на Европейския съюз, с тази разлика, че неговата прогноза се базира на финансово-политическа основа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив