20 Април 2024, 13:03 Днес (0) | Вчера (10)

Сорос стресна световните борси

23 Май 2003 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Милиардерът Джордж Сорос се завърна в бизнеса с две неща, които прави най-добре - наказва една глобална валута и харчи няколко от своите милиарди за проект, който дразни властта

Милиардерът Джордж Сорос се завърна в бизнеса с две неща, които прави най-добре - наказва една глобална валута и харчи няколко от своите милиарди за проект, който дразни властта. Това коментира агенция Ройтерс във връзка със заявлението на милиардера, че продава американски долари и купува евро, австралийски и новозеландски долари и злато. Така той помага за поевтиняване на US валутата до почти най-ниските й нива спрямо еврото за всички времена. Веднага след изказването на Сорос новозеландският долар постигна най-високата си позиция от 5 години насам.
Сами по себе си заявленията на милиардера, който "разби" британската лира през 1992 г. и с това спечели поне 1 млрд. долара, не носят някаква голяма заплаха за валутните пазари. Те са частно мнение на човек, който вече не е така ангажиран с бизнеса както преди, коментират дилъри от световните борси и инвестиционни банкери. Но неговият инвестиционен фонд все пак управлява 11,5 млрд. долара, а финансовите мениджъри се вслушват в гласа на човека, чието лично богатство, според "Форбс", възлиза на 6 млрд. долара. Остава тайна колко от тези милиарди той е вложил в стратегията си за още по-голямо поевтиняване на американската валута.
Някои анализатори подозират, че Сорос отново е започнал спекулативна игра, чийто резултат трябва да бъде засипване на пазара с долари.
Наблюдатели припомнят, че още от юни миналата година Сорос играе за слаб долар. Тогава той заяви, че очаква поевтиняване на американската валута с поне една трета от стойността й спрямо еврото. Оттогава досега доларът поевтиня със 17%, а очакваните нива в края на 2003 г. от 1,3 долара за евро са още 15%.
Според други оценки Сорос налива вода в мелницата на администрацията на Джордж Буш, която иначе критикува. Вашингтон не се опитва да спре поевтиняването на долара и не може да влияе пряко на пазара. Но очевидно екипът на Буш смята, че слабият долар е добре дошъл за американската икономика. Това ще увеличи промишленото производство, ще намали безработицата, както и огромния външнотърговски дефицит. След известен период благотворното влияние ще се усети и от обикновения американец. Очаква се това да стане през 2004 г., когато са президентските избори в САЩ.
Сорос имаше достъп до администрацията на президента Клинтън по всяко време на 8-годишния му мандат.
Според проф. Димитър Иванов от Лондон, който е икономически съветник на президента Георги Първанов, сега е рай за валутните спекуланти. С игри на пазара до края на годината те могат да натрупат печалба от 16-17%. В събота Иванов прогнозира, че до края на 2003 г. еврото ще се търгува за 1,33 долара.
Подобни са прогнозите на повечето реномирани инвестиционни банки, включително "Мерил Линч".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив