19 Април 2024, 21:45 Днес (10) | Вчера (11)

Софийският пазар на недвижими имоти е на 12-то място в света по доходност

09 Октомври 2012 12:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 9 октомври 2012, 12:47
freefoto.com

Ню Йорк, Лондон и Токио за поредна година са градовете, привлекли най-много инвестиции в недвижима собственост

София е 12-ият в света град в класацията за най-високи нива на доходност по отношение на инвестициите в бизнес имоти, става ясно от доклад на световната компания Cushman&Wakefield, представен от партньора й за България, Сърбия, Косово и Македония Forton International. Тази позиция е следствие от глобалната икономическа криза, при която повечето международни инвеститори се отдръпват от по-рисковите пазари и се фокусират върху най-ликвидните и зрели такива. Въпреки че кризата отвори много възможности за опортюнистични инвестиции, тъй като редица първокласни имоти на по-рискови пазари са подценени, интересът към България остава нисък.
„София изостана като инвестиционна дестинация в световните класации, въпреки добрия обем висококачествени офис и търговски площи, които се появиха на пазара в последните години. Варшава и Прага доминират в Централна и Източна Европа и привличат голяма част от инвестициите в региона предвид успеха си в преодоляването на кризата, предоставянето на качествена бизнес среда и близостта си до Западна Европа”, коментира Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton International.  „Сравнително слабата икономическа активност, високите лихвени нива и високата задлъжнялост на собствениците на сгради в София накараха повечето международни инвеститори да отложат плановете си за дейност в България, независимо от факта, че инвестициите в България предлагат над 20% възвръщаемост върху собствения капитал. Надяваме се, че с времето тези фактори ще се променят в положителна насока, което ще върне София на инвестиционната карта на Европа“, допълва Койнов.
Ню Йорк, Лондон и Токио формират челната тройка в класацията на градовете, привлекли най-много инвестиции в недвижима собственост, посочва още докладът на Cushman&Wakefiled. Четвъртата и петата позиция заемат Париж и Лос Анджелис, като американският град измести Хонг Конг, който бе на пето място преди година. Като най-атрактивни за инвестиция в хотели от световната компания определят градовете Лондон, Ню Йорк и Сан Франциско.
Според анализаторите няколко са факторите, които предопределят степента на развитие на даден град. Икономическото развитие, степента на населеност, търговията, финансите, иновациите, качеството на живот, културата и туризма са сред ключовите двигатели на успешните градове.
САЩ, Великобритания и Япония са държавите, предлагащи най-добри условия за търговия. За бизнес и финансови услуги най-добрите градове отново са Лондон, Ню Йорк и Токио. По отношение на иновациите най-добри през изтеклата година са били градовете Бостън, Сан Франциско и Париж. Екологичният транспорт също се оказва ключов фактор за успешното развитие на градовете, сочи още докладът на световната компания. Първенци в това отношение са Берлин, Копенхаген и Монреал. Образованието и уменията на населението пък са на най-високо ниво в Лондон, Париж и Бостън. В топ 3 на градовете с богата култура и развит туризъм отново са Лондон, Париж и Ню Йорк.
Градът, предлагащ най-високо качество на живот в света е Виена, Австрия, следван от Цюрих, Швейцария и Окланд, Австралия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив