28 Март 2024, 19:24 Днес (11) | Вчера (12)

София да се готви за екстремни жеги и суши

21 Февруари 2018 16:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 февруари 2018, 15:49

Като цяло Европа ще страда от засушавания, които ще станат до 14 пъти по-страшни от наблюдаваните до днес

Знаково изследване на всички 571 големи европейски градове показа, че въздействието на наводненията, сушите и горещите вълни в периода 2050-2100 г. ще надхвърли всички досегашни прогнози. Проучването, дело на Нюкасълския университет, за първи път анализира промените в наводненията, сушите и горещите вълни за всички европейски градове, използвайки всички налични климатични модели. София ще е сред най-засегнатите градове, показва изследването, цитирано от GreenTech.bg.
Публикувано в академичното списание Environmental Research Letters, проучването показва:
    влошаване на горещите вълни във всички 571 града в Европа
    увеличаване на засушаванията, особено в Южна Европа
    увеличаване на речните наводнения, особено в северозападните европейски градове
    потенциално увеличаване на всички метеорологични заплахи при повечето европейски градове

Използвайки прогнози от всички налични климатични модели (свързани със сценария RCP8.5, което означава 2,6°C до 4,8°С увеличаване на глобалната температура), екипът е изградил три възможни сценария за бъдещето на климата в Европа – песимистичен, среден и оптимистичен. Дори и най-оптимистичният обаче предвижда увеличаване на дните с топлинни вълни едновременно с покачване на максималните температури и то във всички европейски градове.
Южноевропейските градове ще страдат от най-големите увеличения в броя на дните с горещи вълни. Централноевропейските градове ще страдат от най-голямо покачване на температурата по време горещини – с 2°C до 7°С в оптимистичния сценарий и с 8°C до 14°C при "високия" сценарий.
Що се касае до сушите и наводненията, при "ниския" сценарий засушванията ще засегнат само южноевропейските градове, докато речните наводнения ще се влошават само в северозападните.

Като цяло Европа ще страда от засушавания, които ще станат до 14 пъти по-страшни от наблюдаваните до днес.
"Въпреки че южноевропейските региони са приспособени да се справят със сушите, степента на промяна може да се окаже отвъд "точката на пречупване", коментира д-р Селма Гуереро, водещ автор на доклада. Освен това за повечето градове сушата идва в комплект с набор дт други климатични опасности. Това "подчертава значителното предизвикателство, пред което са изправени градовете, когато става дума за управлението на климатичните рискове".

Дъблин, Хелзинки, Рига, Вилнюс и Загреб вероятно ще изпитат най-крайното увеличение на наводненията. При сценария с висока степен на въздействие няколко европейски града могат да се окажат изправени пред над 80% увеличение на пиковите речни покачвания, в т.ч. Сантяго де Компостела в Испания, Корк и Уотърфорд в Ирландия, Брага и Барселос в Португалия и Дери/Лондондери в Обединеното кралство.

Стокхолм и Рим ще отчетат най-голямото увеличение на броя на дните с топлинните вълни. Прага и Виена трябва да очакват най-голямото увеличение на максималните температури по време на топлинни вълни.

Лисабон и Мадрид трябва да се готвят за най-голямото увеличение на честотата и силата на засушаванията.

Атина, Валета, Никозия и София ще изпитат най-силните едновременни увеличения на сушите и горещите вълни едновременно.

Прогноза за климатичните екстреми в Европейските градове:

Наводнения:

    Дъблин
    Хелзинки
    Рига
    Вилнюс
    Загреб

Горещи вълни:

    Атина
    Никозия
    Прага
    Рим
    София
    Стокхолм
    Валета
    Виена

Суша:

    Атина
    Лисабон
    Мадрид
    Никозия
    София
    Валета

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив