13 Май 2024, 02:04 Днес (0) | Вчера (0)

София е най-добрият град за живеене в България

31 Март 2015 16:34 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 март 2015, 15:44

Въпреки общите критерии, за читателите на в. "24 часа" най-добрият град е Пловдив, а за слушателите на Дарик радио най-добрият град е Русе

Столицата на България София получи за трети път наградата за "Най-добър град за живеене", връчвана от в. "24 часа" и Дарик радио. Наградата бе връчена от президента Росен Плевнелиев на специалната церемония днес.

София убедително победи останалите участници в оценката на градовете по 33 критерия. Столицата събра с над 20 точки повече от следващия в класацията град, предаде в. 24 часа.

Критериите, по които се оценяват обективно градовете в България, включват екологично състояние, възможности за спорт в града и алеи за велосипедисти, детски градини, състояние на главната улица, брой паркоместа и време за престой в задръствания, безплатен интернет на обществени места, състояние на болниците и наличие на апаратура в тях, близост до летище, брой на университети и гимназии с изучаване на чужд език, статистика за престъпността, раждания на глава от населението и пр.

Усиленото изграждане на инфраструктура в София, не само транспортна, но и образователна и комунална, дадоха основната тежест за избирането на столицата за носител на голямата награда за 2014 г.

Миналогодоишните носители на наградата бяха Бургас и Велико Търново.

Въпреки обективните критерии, по които в. "24 часа" и Дарик радио връчват наградата, градът, в който българите се чувстват най-добре и субективно определят за "Най-добър за живеене" не е София.

За читателите на в. "24 часа" най-добрият град е Пловдив. Той събра над 30% от гласовете в интернет анкетата, проведена на www.24chasa.bg. Като основни предимства на Пловдив, читателите на вестника посочват ускорената модернизация на градските части, развитието на културата, което доведе до обявяването на Пловдив за културна столица на Европа, както и безпрецедентното развитие на бизнеса в града и възможността за намиране на добре платена работа за специалисти. Заради последните критерии Пловдив получи и наградата за "Най-добър град за бизнес в България".


За слушателите на Дарик радио най-добрият град пък е Русе.

Харманли пък бе обявен за носител на тазгодишната специална награда. Тази година тя е за "Град-герой" и бе връчена на общината заради това, че Харманли е първият град в страната, който посреща бежанската вълна.

Най-зеленият град на България за 2014 г. е Хисаря, а най-красивият Асеновград. При София отидоха още две от наградите в отделните категории. Едната е за хай-тек град на страната, а другата е специалната награда на НДК. Националният дворец на културата е съорганизатор на церемонията.

Бургас, първият трикратен победител в класацията "Най-добър град за живеене в България", тази година бе отличен като градът с най-добра спортна инфраструктура. Велико Търново пък получи наградата за исторически град. За най-доброто място за партита и купони бе отличен Приморско. Стара Загора пък се оказа най-перспективният град в страната.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив