20 Април 2024, 17:56 Днес (0) | Вчера (10)

София ще наказва граждани, които имат карта за метрото, но не я ползват

09 Февруари 2018 09:15 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 февруари 2018, 08:52

ЦГМ намери начин да печели повече от буферните паркинги

Центърът за градска мобилност вече дебне кой използва абонаментната си карта "Паркирай и пътувай" по предназначение, т.е. дали реално ползва метрото, или само купува карта заради паркирането. Ако има карта, но не пътува с метрото, ще плаща по-скъпо за буферен паркинг. Това се разбра покрай информации, че преминаването на въпросните паркинги от "Метрополитен" към ЦГМ ще доведе до поскъпване на услугата, пише в. Сега.
"Засилвайки контрола от ЦГМ, установихме, че по-голямата част от тези клиенти неправомерно използват услугата "Паркирай и пътувай", т.е. те ползват само паркинга", съобщи директорът на "Паркиране и мобилност" в ЦГМ Румяна Милова пред Би Ти Ви. Услугата е приложима само за граждани, които разполагат с тридневна, едномесечна, тримесечна, шестмесечна или годишна абонаментна карта по редовна тарифа за всички линии на обществения транспорт или за метро. Паркирането в буферните паркинги за тях е безплатно в рамките на работното време на метрото и 0.50 лв. на час за всеки следващ час след края на работното му време. Цената на услугата е 75 лв. на месец и е формирана само от нощуването на автомобилите, т.е. след края на работното време на метрото.
Според ЦГМ обаче закупуването на месечна абонаментна карта към услугата не е достатъчно и ако метрото не се използва, това е нарушение. От центъра са категорични, че буферните паркинги трябва да се ползват преди всичко от хора, които пътуват с метрото. За целта оттам проверяват как е ползвана картата, която дава право на евтин паркинг. Ако се установи, че клиентът не е пътувал с метрото, трябва да плаща почасово на редовна тарифа - по 1 лв. на час.
Нововъведението на ЦГМ е абсолютен прецедент в работата на Столичната община - да се следи дали гражданите си ползват купените карти и на практика да ги санкционира, ако не ги ползват. По същество означава и промяна в правилата за ползване на буферните паркинги, за които само преди дни се обсъждаше обратна политика - да стават безплатни при мръсен въздух, за да се стимулира пътуването с градски транспорт. Сега вместо стимули ЦГМ избира санкции.
"Понеже не е ясно дали картите се използват, за да се пътува с метрото или само за паркиране, ЦГМ иска да затегне контрола на тези паркинги и те винаги да имат свободен капацитет, да могат да се използват от хората, които пътуват с метрото, а ако има свободен капацитет за ползване и за нормално паркиране, без ползване на метрото, тогава ЦГМ следва да организира такъв тип паркиране", подкрепи идеята зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев.


ОЩЕ ПРИХОДИ
От ЦГМ предлагат и нова услуга за буферните паркинги - месечно паркиране срещу 120 лв. Предложението дошло като отклик на търсенето от клиенти. Абонаментът бил предложен засега на 20 души, които живеят или работя в близост до буферен паркинг. Това е и редовната цена за останалите паркинги на ЦГМ в града.


НОВОВЪВЕДЕНИЕ
От 1 март ул. "Георг Вашингтон" в участъка от ул. "Пиротска" до ул. "Трапезица" се превръща в изцяло пешеходна зона, а бул. "Витоша" става пешеходен между ул. "Алабин" и бул. "Ал. Стамболийски". По бул. "Витоша" ще се запази само трамвайното движение. "На ул. "Съборна" също предстои паркоместата да бъдат редуцирани двойно, като идеята е заедно с обособяването на пешеходната зона по бул. "Витоша" паркирането от едната страна на ул. "Съборна" също да се премахне в участъка между пл. "Св. Неделя" и ул. "Леге", като там също пешеходната зона ще бъде увеличена чувствително. Следваща стъпка е ул. "Съборна" също да стане пешеходна", съобщи Крусев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив